Online időpontfoglalás

Állkapocsízületi kiegyensúlyozó terápia

A fejfájás, fogfájás, különféle rágási vagy nyelési zavarok, nyaki- és vállfájdalmak, hátfájdalmak, szédülés, fülzúgás, szempanaszok, a fülcsengés, vagy a reggeli fáradtság hátterében akár testünk egyensúlyi helyzetének problémái is állhatnak.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Állkapocsízületi kiegyensúlyozó terápia

Ha különféle okokból testünk kibillen egyensúlyi helyzetéből, izomfeszülések jöhetnek létre.

Ilyen okok lehetnek például korábbi sérülések, húzódások, ha pedig a fej-nyak régiót tekintjük, pontatlan tömések, fogpótlások, a nyaki csigolyák elmozdulása stb. A kialakult izomfeszülések kimozdítják egyensúlyi helyzetükből az ízületeket, és a felsorolt tüneteket okozhatják.

RMC Fogászati Központunkban a kiegyensúlyozó terápiák segítségével az izom- és ízületi működési zavarból, vagy kiegyensúlyozatlan testhelyzetből adódó problémák gyógyítását, valamint a kialakult egyensúlyi helyzet megtartását segítjük.


A terápia folyamata

A kóros, vagy fokozott izomfeszülés megszüntetése, egyúttal az ízületi terhelés csökkentése rágóizom masszázs, gyógytorna, vagy nyelésterápia segítségével érhető el. Ezekre azért van szükség, mert a rágóízületi egyensúlyt főként az izmok egyensúlya alakítja ki. A kezelések alkalmával fokozatosan megtanítjuk pácienseinket az önkezelés (önmasszázs és az egyensúly visszaállítása) gyakorlataira. A feszülések, blokkok oldását követően meghatározzuk az alsó állcsont egyensúlyi helyzetét, amelyet alapul véve ún. tartókat készítünk. A tartók ellazítják az ízületi rendszert, pótolják, visszaállítják az elveszített, lekoptatott fogcsücskök magasságát (harapási magasságot), lehetővé teszik a fogívek egymáshoz képest való akadálytalan elmozdulását, csúszását. A tartók felszíne a pillanatnyi egyensúlyi helyzetet biztosítja, további izomfeszülés lazításával a tartókat is módosítani kell.

Az egyensúlyi helyzet megteremtését követően annak fenntartása a cél. Ennek érdekében rágófelszíni restaurációra lehet szükség, amelyet bizonyos esetekben fogszabályozás előzhet meg.


Kiegyensúlyozás gyermekkorban

Gyermekkorban annyiban más a helyzet, hogy a fogak helyzete megmutatja, hogy a test egyensúlyban van-e. Szájlégzés esetén, vagy ha a nyelv nem a szájpadláson helyezkedik el nyugalmi állapotban, a fogívek leképzik a nyelv helyzetét, és úgy helyezkednek el, ahogyan azt a körülöttük található izmok meghatározzák. A kialakult problémák megoldásában, és az egyensúlyi helyzet kialakításában rágóizom masszázsok, gyógytorna, logopédiai kezelések, nyelés- és légzésterápia, és ún. trénerek nyújthatnak segítséget. A trénerek segítségével előkészíthető és lerövidíthető az esetlegesen a jövőben viselt rögzített fogszabályozó készülék viselésének időtartama is.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó állkapocsízületi kiegyensúlyozó terápia cikkeink Összes cikk