Online időpontfoglalás

Gyermekkardiológia

A gyermekkori szívbetegségek két fő típusát különböztetjük meg: veleszületett vagy szerzett. A leggyakoribb fejlődési rendellenesség a szívet érinti, a világban 1000 gyermekből 8 valamilyen szívhibával születik.

Gyermekkardiológia

A szerzett szívbetegségek leggyakrabban a szívritmuszavarok, szívzörej, gyulladásos betegségek és szívizomproblémák, amelyeknél – hasonlóan a veleszületett szívhibákhoz – a korai diagnosztika szerepe jelentős a kezelés tekintetében. Idősebb gyermekeknél az elhízás növeli a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, és sajnos egyre több a túlsúlyos, magasvérnyomás-betegségben szenvedő gyermek, ezért gyakrabban találkozni ezzel a problémával is. Aktívan sportoló gyermekeknél a strukturális vagy szívizombetegség kizárása a gyermekkardiológia feladata.

Milyen esetekben forduljunk gyermekkardiológushoz?

 • Ha a kisbaba súlygyarapodása megáll, vagy testsúlya csökken
 • Gyermekünk étvágytalan, fáradékony
 • Bizonyos testrészein (jellemzően az ajkán és a körömágyán) kékesszürke elszíneződések jelennek meg
 • Gyorsabb a légzése, szaporább a pulzusa
 • Versenyszerűen sportoló gyermeknél szűrővizsgálat céljából

*Rendelőnk sportorvosi engedélyt egyesületi sportoláshoz, versenyzéshez nem tud kiállítani. Ha a páciensnek erre van szüksége, a szakvizsgálatok eredményét viheti tovább sportorvoshoz, amivel időt takaríthat meg.


Rendelőnkben felnőttek és gyermekek számára egyaránt elérhető kardiológiai vizsgálatok:

 • EKG (elektrokardiográfia): 12 elektródával, fekvő helyzetben végzett vizsgálat, mely a szív elektromos tevékenységét ábrázolja. Segítségével az esetleges ingerképzési és -vezetési zavarokat, korábbi szívizominfarktust, illetve aktuális szívizom-vérellátási zavart mutathatjuk ki.
 • Szívultrahang: Segítségével a szív és a benne áramló vér vizsgálata történik, így megmérhetők a szív üregei, a fal vastagsága, megbecsülhető a szív pumpáló ereje. Vizsgálhatók a szívben található billentyűk, a billentyűkön áramló vér sebessége, kimutathatók kóros áramlások, megbecsülhetők ezen eltérések hosszú távú hatásai.
 • Terheléses EKG – kerékpár-ergometria*: Speciális „szobakerékpárral” végzett vizsgálat, melynek során az egyre nagyobb erőkifejtést igénylő terhelés alatt folyamatosan EKG-monitorozást és gyakori vérnyomásmérést végzünk. A vizsgálattal a szív-érrendszer terhelhetőségét, illetve a terhelés kapcsán létrejött változásokat vizsgáljuk.
 • ABPM 24 órás vérnyomás-monitorozás: Hordozható készülékkel végzett vizsgálat, amely alkalmas az egész napos vérnyomásspektrum ábrázolására, a „fehérköpenyes” és az éjszakai, hajnali magas vérnyomás kimutatására, valamint a nappali és éjszakai átlagérték mérésére.
 • Holter-monitorozás: A szív elektromos tevékenységét 24 órán keresztül rögzítő készülékkel végzett vizsgálat, amely kimutatja az ingerképzési és vezetési zavarokat (kórosan lassú vagy túl gyors szívverés, gyakori melléütések, szabálytalan szívverés), illetve az esetleges életet veszélyeztető ritmuszavarokat.

*A vizsgálatot csak szívultrahang- és nyugalmi EKG-vizsgálat után végezzük el.


Magzati szívultrahang-vizsgálat:

Nemzetközi adatok szerint a szív a leggyakrabban érintett szerv a magzat fejlődési rendellenességeiben, emellett a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességek (Down-, Edwards-, Patau-szindróma) nagy százalékban szívhibával is társulnak. A korai szívvizsgálatokban az RMC Magzati Medicina Központ a legnagyobb hazai tapasztalattal rendelkező központ, a vizsgálatokat 2010 óta végezzük rutinszerűen, és munkacsoportunk eredményessége a világ élvonalába tartozik.

A súlyos szívhibák 90%-a már az első trimeszter során kiszűrhető, ezért a terhesség 12–13. hetében végzett ultrahangvizsgálat során különösen nagy figyelmet fordítunk a szív és érrendszer vizsgálatára. A második trimeszterben már a súlyos szívfejlődési rendellenességek csaknem 100 százaléka kiszűrhető, a harmadik trimeszterben pedig a kisebb, jellemzően jól gyógyítható szívhibák is kimutathatóak. A terhességi szűrővizsgálatokat a magzati szív anatómiájában jártas szülész-ultrahangosok végzik, a kóros esetek kardiológus által kerülnek másodvéleményezésre.

Rólunk mondták

Rólunk mondták
 • Kádár Krisztina professzorasszony egy tünemény! Emberileg és szakmailag is csillagos ötös!
  41 éves édesanya
 • Mindennel teljes mértékben meg vagyunk elégedve, profi, összeszokott csapat. Kádár Krisztina professzorasszony szakmailag kiemelkedő, emberileg pedig rendkívül kedves, a gyermekek nevén nagyon jól értő orvos.
  39 éves édesanya
Rólunk mondták
Rólunk mondták

Orvosaink erről a szakrendelésről

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?