Online időpontfoglalás

Gyermekkori szívzörej – mi a teendő?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Gyermekkori szívzörej – mi a teendő?

Csecsemő- és gyermekkorban igen gyakori eset, hogy a babánál vagy nagyobb gyermeknél vizsgálat kapcsán szívzörejt hall a gyermekorvos. Már maga a kifejezés is rettentően ijesztő lehet a szülők számára, komoly betegségre következtetnek, holott a gyermekkori szívzörej az esetek többségében teljesen ártalmatlan. Mi a teendő, ha gyermekünknél szívzörejt hallanak? Dr. Tölgyesi Andrea gyermek-kardiológusunk segít megválaszolni a kérdést.

szivzorej1.jpg

Mi okoz szívzörejt gyermekkorban?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a szívzörej nem betegség, hanem egy tünet. Valóban utalhat a szív rendellenes működésére, de az esetek nagy többségében valami sokkal ártalmatlanabb dolog váltja ki.

Előfordul, hogy a zörej úgy hallható, hogy a gyermeknek semmilyen panasza nincs, egészségesen fejlődik és nem is fáradékony. Emellett igen gyakori, hogy olyan panaszok okoznak szívzörejt, mint a stressz, a vérszegénység, pajzsmirigy problémák, láz vagy hurutos betegség. Ezek a tényezők megnövelik a szíven átáramló vértérfogatot vagy fokozzák a vér sebességét, ami lehetőséget ad a szívzörej kialakulására.

Habár kisebb arányban, de természetesen szívbetegséget is jelezhet a szívzörej. Csecsemők esetében különösen figyelni kell arra, hogy megfelelően fejlődik-e, elfárad-e szopáskor, szaporábban lélegzik-e vagy szürkés-e a bőre, ugyanis ezek a tünetek utalhatnak arra, hogy veleszületett szívbetegséggel állunk szemben.
szivzorej2_1.jpg

Mit tegyünk, ha gyermekünknél szívzörejt hall az orvos?

Amikor a gyermekorvos szívzörejt hall, a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, hiszen ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy komoly betegséggel küzd gyermekünk. Az emberi fül nem tud különbséget tenni az ártalmatlan és a patologikus zörejek között, ezért műszeres vizsgálatra van szükség.

A gyermek-kardiológia szakrendelésen a szakorvosnak minden eszköze megvan ahhoz, hogy pontosan meg tudja mondani, mi áll a zörej hátterében és az esetek többségében megnyugtató a válasz. A legfontosabb lépés tehát az, hogy szakorvoshoz forduljunk és kivizsgáljuk a problémát.

Rendelőnkben kiváló gyermek-kardiológusaink várják a kis pácienseket és szüleiket.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?