Online időpontfoglalás

Hólyagfájdalom-szindróma: egy ritkán felismert betegség

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Hólyagfájdalom-szindróma: egy ritkán felismert betegség

shutterstock_89520985.jpgA hólyagfájdalom szindróma egy kevésbé ismert urológiai betegség, melyet gyakran csak több év után, vagy egyáltalán nem ismernek fel, annak ellenére, hogy az életminőség gyors és súlyos romlásával jár. A más néven interstitialis cystitis (IC) specialistája dr. Lovász Sándor, urológus szakorvosunk szedte össze a legfontosabb tudnivalókat.

Tünetek

A hólyagfájdalom-szindróma tünetei már 30 éves kortól jelentkezhetnek, férfiaknál és nőknél egyaránt. Ezek:

  • Erős, égető hólyagtáji vagy húgycső fájdalom
  • Hüvelyi fájdalom
  • Különösen gyakori vizelési inger (akár napi harmincszor is)

Mi okozza a fájdalmat?

A betegség kialakulásának oka egyelőre nem ismert, azt viszont tudjuk, mitől jelentkeznek a tünetek. A fájdalom oka, hogy a hólyag felszínét bevonó, védő nyákréteg megsérül, ezért a vizeletben lévő káros anyagok irritálják a hólyag falát. Ahol sérült a nyákréteg, egyúttal elszaporodnak a fájdalomérzékelő receptorok, így keletkezik az a maró, égető érzés, amely gátolja a vizelettartást. A krónikus gyulladás idővel a panaszok fokozatos súlyosbodásához, hosszú évek alatt akár a hólyag teljes zsugorodásához is vezethet.

Hosszú az út a diagnózishoz

A betegség felismerése nem könnyű feladat, sajnos Magyarországon igen aluldiagnosztizált betegségnek számít. Mire végre specialistához jut egy-egy páciens, jellemzően már hosszú évekre nyúlik vissza a kórtörténete, rengeteg szakorvosi negatív le lettel és sajnos az sem ritka, hogy arról panaszkodnak a páciensek, már pszichiáterhez is elküldték.

Diagnosztika: A betegség diagnosztizálása a panaszok felvételét követően egy részletes szűrővizsgálat-sorozattal kezdődik. Amennyiben a vizeletmintából nyert leletek negatívak, ki lehet zárni a felfázás, illetve a bakteriális fertőzés lehetőségét, és valószínűsíthető, hogy a páciens hólyagfájdalom-szindrómától szenved. A pontos diagnózist követően fel kell térképezni a hólyagnyálkahártya sérült területeit, melyhez ma már fájdalommentes megoldások állnak rendelkezésre.

Kezelési módok

A betegség korai szakaszában megfelelő étrenddel, például kálium-mentes diétával, illetve az alkohol és dohányzás elhagyásával is enyhíthetőek a panaszok. Súlyosabb esetekben azonban orvosi beavatkozásra, kezelésre van szükség. Leghatásosabbnak a helyi (hólyagba fecskendezett) gyógyszeres kezelés bizonyult a sérült nyálkaréteg helyi pótlására, így enyhíthető a gyulladás és csökkennek a panaszok. Ez azonban előfordul, hogy csak átmeneti megoldást nyújt, és a tünetek rövid időn belül újra jelentkeznek. Ilyen esetekben a fájdalom-receptorok leégetésére kerül sor a hólyag felszínén, amely tartósabb megoldást jelent.

További információ: www.holyagfajdalom.hu

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?