Online időpontfoglalás

Mit árul el egészségünkről vizeletünk színe?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mit árul el egészségünkről vizeletünk színe?

shutterstock_86312518.jpgVizeletünk számos információt rejt testünk egészségéről. Egy alapos vizeletvizsgálat során különböző paramétereket nézünk meg, például a pH értéket, fehérjetartalmat, nátrium, kálium szintet és még sok mást. Van azonban, ami nem csak az „orvosi szemnek” látható, mégis hasznos jelzést ad szervezetünk állapotáról. Ez pedig a vizelet színe. Dr. Bodnár Eszter belgyógyászunkkal megnéztük, miről árulkodhat, mi egészséges és mikor kapjuk fel a fejünket.

A vizelet sokféle színt ölthet, a sötét borostyántól a halvány szalmasárgáig. Általában az arany/sárga különböző árnyalatai jellemzőek, megszokottak. Ha ettől eltérő színárnyalattal találkoztok, nem árt, ha tudjátok, mi okozhatja és mi a teendő:

a.pngÁtlátszó: Ritkán halljátok ezt, de a szinte átlátszó, színtelen vizelet arra utal, hogy túl sok folyadékot fogyasztotok.

b.pngHalvány szalmasárga: Egészséges szín és még a szervezet hidratáltsága is tökéletes.

c.pngÁttetsző sárga: Teljesen normális.

d.pngSötétsárga: Valljátok be, megint elfelejtettetek eleget inni. Normális a vizelet színe, de a sötét szín enyhe dehidratáltságra utal.

e.pngBorostyán- vagy mézszín: A szervezet nem jut elég folyadékhoz. Minél előbb igyatok egy jó nagy pohár vizet.

f.pngBarnás árnyalatú: Azonnal igyatok folyadékot, lehetőség szerint vizet. A szervezet súlyos vízhiányos állapotba került, könnyen összeomolhat a keringés. Ha megfelelő folyadékfogyasztás mellett is ilyen színű a vizelet, keressétek fel orvosotokat.

g.pngRózsaszín, pirosas: Ettetek mostanában céklát, áfonyát vagy rebarbarát? Lehet, csak elszíneződött a vizelet, de vér is juthatott bele (szabad szemmel csak nagyobb mennyiségű látható), vagy más betegség tüneteként jelentkezhet. Ne kockáztassatok, ha nem múlik el hamar, forduljatok orvoshoz.

h.pngNarancssárga: Valószínűleg nem isztok elég vizet vagy olyat etettek, ami narancssárga ételfestéket tartalmaz. Ha nem csak egyszeri esetről van szó, itt sem kerülhető el az orvos.

i.pngKék vagy zöld: Na jó, ez azért eléggé valószínűtlen. Van azonban egy ritka genetikai betegség, és olyan húgyúti baktérium is, ami tényleg kékre, zöldre színezheti a vizeletet. Nagyobb eséllyel fogyasztottatok olyan ételfestéket, amit színváltozást eredményez. Itt is igaz, ha nem múlik el gyorsan, szakértői segítség kell.

j.pngHabzó, pezsgő vizelet: Ártalmatlan, ha csak néhanapján fordul elő. Arra utalhat, hogy túl sok fehérjét esztek. Ha gyakran tapasztaljátok, mindenképpen keressétek fel orvosotokat, mert veseproblémára is utalhat.

A vizelet színe sok mindentől függ, a folyadékfogyasztás, egyes gyógyszerek, különböző ételek, ételfestékek, illetve húgyúti és más betegségek is hatással vannak rá. És habár sok mindent elmondhat egészségünkről, fontos tudni, a színskála semmiképp sem helyettesíti a rendes, rendszeres vizeletvizsgálatot*. Azt viszont jól jelzi, hogy elég folyadékot iszunk-e, és mikor kell mindenképpen orvoshoz fordulnunk.

*Többféle vizeletvizsgálat létezik. A vizelet gyorsteszt során kis színes négyzeteket tartalmazó tesztcsíkokat alkalmazunk, melyek elszíneződése adja az eredményt. Gyorsteszttel vizsgálható többek között a vizelet fehérje- és cukortartalma, valamint hogy megjelenik-e benne epefesték, aceton. Hagyományos laborvizsgálattal a vizelet számos paramétere vizsgálható, pl. üledék, kémhatás, glükóz, bilirubin, nitrin, fehérje, vér és továbbiak, melyek más vizsgálattal nem mutathatók ki. Ez adja a legpontosabb eredményt.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?