Online időpontfoglalás

Így őrizd meg gyermeked egészségét és vidámságát koronavírus járvány alatt

Dr. Jókay Kinga tippjei

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Így őrizd meg gyermeked egészségét és vidámságát koronavírus járvány alatt

Bár eddigi tapasztalataink szerint a koronavírus járvány kevésbé veszélyes a gyermekekre nézve, tudjuk, hogy a pandémia hatása, a bezártság és az elszigeteltség így is befolyásolja az életvitelüket és a hangulatukat. A szülők azonban sokat tudnak tenni azért, hogy segítsenek gyermeküknek kezelni ezt a megváltozott élethelyzetet. Íme dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk tippjei, hogyan őrizhetjük meg gyermekeink egészségét és vidámságát.

kep1.jpg

A gyermekek nagy része szerencsére kevés tünettel, vagy teljesen tünetmentesen vészeli át a koronavírus fertőzést. Csak nagyon ritka esetben van szükség a megfertőződött gyermekek kórházi ellátására. Ugyanakkor természetesen továbbra is elengedhetetlen, hogy a 18 éven aluliak is betartsák a higiéniai és társadalmi elhatárolódásra vonatkozó előírásokat, mert átadhatják azoknak, akik nehezebben birkóznak meg a betegséggel. Még a látszólag egészséges, teljesen tünetmentes gyermekek is megfertőzhetik a nagyszülőt, az immunszuppresszív terápiát folytató szomszédot vagy a krónikus betegségben szenvedő tanárt.

Noha maga a vírus kevésbé veszélyes a gyermekekre, az elmúlt hónapokban megváltozott életmódunk és a bezártság számtalan fizikai és mentális egészségi problémára hajlamosíthatja a gyermekeket. Gyermekorvosainknál egyre többen jelentkeznek visszatérő fejfájással, krónikus hasfájással, szorongással, levertséggel, alvási nehézségekkel, tikkeléssel, vagy hosszan tartó, általános fáradtság és a koncentráció vagy a motiváció csökkenése miatt.

Az online tanulással pedig kiveszik a gyermekek mindennapjaiból az iskolai élet legszórakoztatóbb része, a játszótéren futkározás, a közös ebédelés a barátokkal, az iskola utáni sport- és zenei foglalkozásokon való részvétel. Ráadásul a pandémia korlátozza az oktatáson kívüli szabadidős tevékenységeket is: a múzeumok zárva tartanak, a kulturális eseményeket elhalasztották, senki sem rendez szülinapi bulit vagy pizsamapartit. Ráadásul a gyermekek is érzik azt, hogy a szüleik aggódnak a rokonok egészsége és az anyagi bizonytalanság miatt. Nem csoda hát, ha gyermekeinket is nagy stressz éri ezekben a hónapokban!

Hogy mit tehet a szülő? Hogyan segíthet gyermekének a helyzet kezelésében és hogyan terelheti vissza őt az egészségesebb, vidámabb hétköznapok felé? Ha egy mondatban szeretnénk összefoglalni, azt mondhatjuk: csökkentse a képernyő előtt töltött időt. kep2.jpg

Általánosságban azt szoktuk javasolni, hogy legalább egy óra aktív játék vagy testmozgás ajánlott minden gyermek számára, és ez még inkább elengedhetetlen a világjárvány idején. Számos kutatás rávilágított, hogy a fizikai aktivitás javítja az alvást, csökkenti a szorongást és a depresszió kockázatát, javítja a koncentrációt, az önértékelést és a hangulatot. A testmozgás, különösen a szabadban, napsütésben végzett testmozgás növeli az endorfintermelést, az úgynevezett „boldogsághormonokat”. Vigye hát ki gyermekeit minden egyes nap!

Programok a szabadban:

  • Rollerezzünk ki a Margit-szigetre (ahol forró italok segíthetnek felmelegedni és van étkezési, toalett használati lehetőség is)!
  • Kincsvadászat a Várban
  • Kutyasétáltatás a Hajógyári- szigeten (ahol a Sziget fesztivál is megrendezésre kerül nyaranta)
  • Libegőzés a János-hegyre és séta a kilátóba (forró italok, ételek és mosdó szintén elérhető)
  • Sífutás vagy szánkózás a Normafánál (Itt is van lehetőség finomságok és forró italok vásárlására és mosdót is találunk)
  • Idősebb gyermekekkel nagyobb kirándulásokba is belevághatunk: csodás túraútvonalakat találunk a Dunakanyarban, a Budai hegységben, a Mátrában vagy a Káli medencében például
  • Felfedezhetjük a Mammut Bevásárlóközpont melletti új pihenőparkot, a Széllkaput

Benti tippek:

  • Tanuljunk együtt egy új, aktív hobbit a Youtube-on: mint a gyermek jóga vagy valamilyen tánc!
  • Keressünk új elfoglaltságot a kicsik erősségei mentén: ismerkedjünk a hangszerekkel, tanuljunk varrni, süssünk együtt egy egyszerűbb süteményt, fessük ki a gyerekszobát, barkácsoljunk!
  • Társasjátékozzunk vagy kártyázzunk!
  • Tegyünk bármit, ami felállít a képernyő elől!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?