Online időpontfoglalás

Influenza elleni védőoltás – sosem volt fontosabb!

Az influenza elleni védőoltást 6 hónapos kor felett mindenkinek egyértelműen ajánlják az orvosok. Több országban minden évben kötelező a beadása. Magyarországon is évtizedek óta elérhető és ajánlott a szezonális influenza elleni oltás.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Influenza elleni védőoltás – sosem volt fontosabb!

A nemzetközi és a hazai szakmai közvélemény egységesen és határozottan kiáll az oltás szükségessége mellett. 2021 ráadásul nem egy átlagos év. Miben más a helyzet most, a koronavírus-járvány negyedik hullámában? Ezt járjuk körül a kérdés-válasz anyagban.

Veszélyes-e az influenza elleni védőoltás a Covid-19-es esetek számának növekedésével?

Nem, sőt!

Idén minden eddiginél fontosabb, hogy megvédjük magunkat az influenza ellen. Az influenza tünetei hasonlóak a koronavírus tüneteihez, kórházi kezeléshez és a legrosszabb esetben akár halálhoz is vezethetnek. Az influenza és a koronavírus klinikai szempontból könnyen összetéveszthető. Kár lenne koronavírusos kórteremben végezni egy oltással megelőzhető betegség miatt. Ráadásul a koronavírus és az influenza által okozott egyidejű fertőzés rendkívül veszélyes. 
 

A védőoltások nem gyengítik le az immunrendszert?

Éppen ellenkezőleg, valójában irányítottan erősítik az immunrendszert.
 

Elkaphatom az influenzát a védőoltástól?

Az oltással beadott influenzavakcina inaktivált, „elhalt” oltóanyag. Nem tartalmaz élő vírust, és nem okoz influenzát.
 

Miért éreztem úgy korábban, hogy elkaptam az influenzát, miután beoltottak ellene?

A vakcina 3 vagy 4 olyan influenza-vírustörzs ellen véd, amelyek szerepelnek az idén elérhető készítményben.  Nem nyújt védelmet más, hideg időjárás esetén előforduló vírusos megbetegedések ellen.
 

Van ellenjavallat az oltásokkal szemben, ha kontaktusban voltam koronavírusos beteggel?

Nincs! Az egyetlen olyan eset, amikor az influenza elleni oltás beadását el kell halasztani, az, ha a beoltandó személy karanténban van. Ez azért fontos, hogy ne fertőzze meg koronavírussal az oltást beadó egészségügyi dolgozót.  Természetesen a szokásos óvintézkedések továbbra is érvényesek, például akár lázas, akár láztalan, közepesen súlyos vagy súlyos akut betegségben szenvedőket nem szabad beoltani.
 

Ki számít magas kockázatúnak az influenza szempontjából?

  • Asztmában, májbetegségben, krónikus vesebetegségben, cukorbetegségben, krónikus tüdőbetegségben, szívbetegségben, neurológiai betegségben (például sztrók, gerincvelő sérülés) szenvedők, gyenge immunrendszerrel rendelkező személyek
  • 2 évesnél fiatalabbak vagy 65 évesnél idősebbek
  • Várandós nők
  • Erősen elhízott személyek (40 feletti BMI)
  • Hosszú távú aszpirinterápiában részesülő gyermeket

     

Mit kell tennem a védelem érdekében?

Foglaljon időpontot online vagy hívja az RMC recepcióját! Feltétlenül említsen meg esetlegesen előforduló kockázati tényezőket, és mindenképpen tudassa velünk, ha babát vár!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?