Online időpontfoglalás

Sportolni a hőségben - A nyár kihívásai II. rész

Újra itt a nyári hőség, amikor a hedonisták „sportja” az aperolos pohár emelgetése a hűs esti teraszon. Az aktív életmód hívei viszont most sem mondanak le a mozgásról – és ezt nagyon jól teszik. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Sportolni a hőségben - A nyár kihívásai II. rész

Vannak szabályok, amelyeket érdemes betartanunk, mert az extrém melegben sok minden máshogy működik a szervezetünkben. A 27 fok feletti meleg már az edzett, egészséges szervezetet is megviseli. Ilyenkor ajánlott elővigyázatosabbnak lennünk. Cikksorozatunk első részében a strandolás higiéniai szabályairól írtunk. Ezúttal elmondjuk, mire kell figyelnie, ha a hőségben is szeretne sportos maradni.

 

Öltözzön céltudatosan!

  • Futás, bringázás, vagy túrázás közben mindenképpen viseljen valamilyen – lehetőleg fehér - sapkát, védve a fejet a napsütéstől. Bár amatőr trópusi pókvadásznak nézhet ki, mégis a tarkót is védő modellek is legbiztonságosabbak.
  • Bő, világos színű, lehetőleg könnyű anyagú (pld len) ruhát válasszon. Bár furcsának tűnhet, a leégés ellen (főleg vízisportok esetében) érdemes hosszú ujjú felsőt viselni.

Hűtse magát!

  • Vizezze be a fejét, a sapkáját, tegyen nedves törölközőt a nyakába! Használjon hideg vizes csuklópántot! Benedvesítheti a hosszú ujjú felsőjét, akár kartyűjét is.
  • Ha útközben van kút, csap, álljon meg pihenni és hűtse le magát. Figyeljen rá, hogy ebből csak akkor igyon, ha ivóvíz jelölés van rajta.

Okosan válasszon időpontot!

  • Az edzését próbálja meg kora reggelre, vagy estére időzíteni, amikor már bírható a hőmérséklet. Ha napközben is végzi (mondjuk egy bringa-, vagy kajaktúrán) többször álljon meg, húzódjon az árnyékba pihenni.

Figyeljen a folyadékpótlásra!

  • Sport előtt, közben és után is igyon sok folyadékot, 5 percenként kortolyjon, 45-60 perc alatt legalább 5 dl folyadékot vigyen be. Hosszú (45-60 percnél hosszabb) edzések esetében ennél nagyobb is lehet a folyadékigény. Ne egyszerre igyon sokat, hanem szinte folyamatosan adagolja magába!
  • Az elvesztett ásványi anyagokat, energiát izotóniás itallal, géllel, szőlőcukorral, müzliszeletekkel lehet pótolni. Ezekből mindig legyen kéznél tartalék. 

Ne erőltesse túl magát!

  • Figyeljen a test jelzéseire: ha szédülést, fejfájást, hirtelen nagyfokú izzadást tapasztal, álljon meg, vonuljon hűvös helyre, igyon és egyen egy falatot. Az edzést is abbahagyhatja, nem érdemes kockáztatni.
  • A nyári hőség nem a rekorddöntögetés időpontja! Ne görcsöljon rá a másodpercekre és kilométerekre. Ha nem megy, lassítson, pihenjen, lazítsson.
  • Minden megállásnál végezzen rövid lazító gyakorlatokat. Így elkerülheti az izomlázat és a görcsöt.
  • Ha pulzuskontrollal edz, a megszokott terhelés melletti pulzusa sokkal magasabb lehet, mint máskor. Ha minden különösebb előjel nélkül a pulzusa elkezd emelkedni, az lehet az elégtelen folyadékbevitel jele is. Ilyenkor is érdemes inkább megállni, rendezni az állapotot, esetleg az edzést is abbahagyni.

Ne feleddje: az edzés, a sport nem elsősorban a teljesítmény hajszolásáról, hanem a mozgás öröméről, a jó hangulatról szól. Élvezze!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk