Online időpontfoglalás

Ajánlott védőoltások felnőtteknek

Orvosaink által ajánlott védőoltások felnőtteknek.

Ajánlott védőoltások felnőtteknek

Pneumococcus elleni védőoltás

65 éves kor felett egyéb megbetegedés hiányában, vagy 65 éves kor alatt, krónikus megbetegedés (tüdő-, máj-, vesebetegség, daganatos megbetegedés, autoimmun betegség) esetén magasabb a kockázata a Pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás vagy véráramfertőzés kialakulásának. Emiatt ebben a populációban a Pneumococcus elleni védőoltás felvétele ajánlott.


Influenza elleni védőoltás

Hazánkban az influenza vírus minden évben november és március között okoz járványos megbetegedést. Az életkor előre haladásával, krónikus megbetegedés esetén, várandóság alatt megnő a kockázata az influenza betegség kialakulásának, illetve nagyobb az esélye, hogy a betegség szövődményeket okoz. Fontos azt is megemlíteni, hogy influenza megbetegedés talaján megnő a Pneumococcus  okozta tüdőgyulladás és váráramfertőzés kockázata. Emiatt az évenkénti influenza elleni oltás felvétele közvetetten a Pneumococcus okozta betegségek elleni védelemben is szerepet játszik.


Tetanus, szamárköhögés elleni védőoltás

Tetanus elleni védőoltás 10 évente ajánlott a felnőtteknek. Amennyiben a felnőtt közelében újszülött is van, úgy gondolni kell arra, hogy a felnőtt tünetmentes hordozóként szamárköhögéssel fertőzheti meg a még oltatlan újszülöttet, fiatal csecsemőt. Emiatt várandóság előtt az anyának, illetve az újszülött ellátásában majd szerepet vállaló felnőttek részére szamárköhögés elleni emlékeztető oltás felvétele ajánlott.


Bárányhimlő elleni védőoltás

A fogamzóképes fiatal nők 10%-a nem esett át bárányhimlőn gyermekkorában. Ez azért bír nagy jelentőséggel, mert a várandós nő fogékonyabb a bárányhimlővel szemben, betegség kialakulása esetén pedig nagyobb valószínűséggel alakul ki szövődmény. A bárányhimlő vírus megbetegíti a magzatot is. Emiatt bizonytalan kórelőzmény esetén (a páciens vagy családja nem emlékszik, hogy a páciens átesett bárányhimlőn) érdemes vérből a védettséget meghatározni, fogékonyság esetén még a várandósság előtt a védőoltást felvenni. Bárányhimlő elleni védőoltás várandósság ideje alatt nem adható, mert az oltóanyag élő, gyengített kórokozót tartalmaz.

Ugyanez vonatkozik minden olyan betegre, aki betegsége miatt immunrendszert gyengítő kezelésben fog részesülni. Amennyiben ez a kezelés tervezhető, úgy a betegség átvészeltségét bizonytalan kórelőzmény esetén érdemes ellenőrizni, fogékonyság esetén a védőoltást még a tervezett immunrendszert gyengítő kezelés megkezdése előtt fel kell venni.


Járványos agyhártyagyulladás elleni védőoltás

A Neisseria meningitidis baktérium okozta járványos agyhártyagyulladás nem csak a csecsemőkre, hanem a serdülőkre és fiatal felnőttekre is veszélyt jelent. Ennek a korosztálynak a 20%-a hordozza a torkában a baktériumot, amelyet közeli kontaktussal (cseppfertőzéssel) adnak át fogékony társuknak. Életvitelük miatt a cseppfertőzés lehetősége sokszor fennáll (pl.: buli, fesztivál, kollégium). A megbetegedés súlyos, halálozása magas, gyógyulás esetén sokszor maradandó károsodások alakulnak ki. A Neisseria meningitidis baktérium különböző törzseinek előfordulása földrajzilag eltérő, az ajánlott védőoltás választását ez határozza meg.


Human papilloma vírus ellenes védőotlás

A HPV elleni védőoltás minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott. A védőoltás felvétele nem helyettesíti a rendszeres nőgyógyászati rákszűrést!


Kullancs encephalitis elleni védőoltás

Életviteltől függően felnőtteknek is ajánlott védőoltás.


Májgyulladás elleni védőoltások

A hepatitis A elleni védőoltás javasolt a foglalkozásuknál fogva fokozottan veszélyeztetetteknek, a kockázati csoportok tagjainak (májbetegek, homoszexuálisok, intravénás kábítószer-élvezők stb.), és a fertőzött területre utazóknak.

A hepatitis B elleni védőoltás javasolt a munkájuk miatt veszélyeztetetteknek (leginkább az egészségügyi dolgozók), az intravénás kábítószerrel élőknek, homoszexuálisoknak, májbetegeknek, vérrel-, vérkészítményekkel gyakran kezelteknek, valamint a fertőzöttekkel szoros kontaktusban levők esetében. Fontos a magas fertőzöttségű területre utazók és ott hosszabb ideig tartózkodók oltása is.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?