Online időpontfoglalás

Amit a fogápolásról tudni kell

Minden év novembere a Fogászati Hónap Magyarországon. Ez az egyik legnagyobb országos kampányidőszak, amikor a szakemberek felhívják a figyelmet a szájhigiénére. Mire kell figyelnünk, hogy tudjuk megelőzni a fogbetegségek kialakulását?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Amit a fogápolásról tudni kell

Elöljáróban az alapkérdés: miért mossunk rendszeresen fogat?

Mert ez a szájhigiéné első szabálya! Ha elhanyagoljuk a fogmosást, fogainkra lepedék, más néven plakk rakódik. Ez tulajdonképpen fehérje, baktériumok és szénhidrátok keveréke, amely éjjel is kialakul, ezért fontos a reggeli fogmosás is. Amennyiben a plakk tartósan megtapad a fog felszínén, felszaporodnak benne a savképző baktériumok, ami fogszuvasodáshoz vezet.

Milyen a jó fogmosási technika?

Soha ne „sikáljuk” vízszintesen vagy függőlegesen fogsorunkat. Az optimális technika a lassú, körkörös, vagy söprögető mozdulat az ínytől a fog felé. Finoman, ne erőteljesen végezzük ezt a mozdulatsort. Nagyon lényeges az időtartam: szánjunk a fogmosásra minimum 2 percet alkalmanként.

A piacon kapható rengeteg féle fogápolási eszköz közül melyeket válasszuk? 

A szájápolás alapkellékei a fogkefe, fogkrém, a fogselyem vagy a superfloss. A fogkefe legyen puha, vagy közepes keménységű, egyenletes sörtéjű, és kisfejű. Csak ezzel tudjuk minden felszínt – még a leghátsó fogak hátsó felszínét is – elérni. A fogkrém választásnál figyeljünk rá, hogy lehetőleg flourid-tartalmú legyen. Ezek a termékek ugyanis ellenállóbbá teszik a fogat. A többi összetevő egyéni kompetencia kérdése, attól függően, hogy kinek milyen problémája - például fognyaki érzékenység - vagy egyéb rendellenessége van.  

Szerencsére már itthon is egyre többen használnak fogselymet. Ez nem felesleges luxus, amit hosszú évekig csak amerikai tinifilmekben láttunk. Használata legalább olyan fontos, mint a fogkeféé, ugyanis azokat a – néha nagyon szűk - fogközöket tisztítja meg, amit fogkefével nem érünk el. A superfloss a rögzített pótlások alatt tisztít, ahová más eszközzel nem tudunk bejutni. A fogorvos a hídpótlásnál felhívja a páciens figyelmét ennek fontosságára, és megmutatja helyes használatát. A fenti eszközöket mindenképpen használjuk naponta, reggel és este.  

Mit jelent a fogápolásban a prevenció? 

Írjuk be a naptárunkba az évi kétszeri fogorvosi vizitet! Így a kisebb – még fájdalmat nem okozó - elváltozásokat észreveszi és kezeli a szakember, megakadályozva a komolyabb problémák kialakulását.  Ha csak akkor ülünk be a fogorvosi székbe, amikor már fájdalmaink vannak, sajnos ritkán ússzuk meg tömés, gyökérkezelés - súlyosabb esetben - fogvesztés nélkül. De a prevenció nemcsak a fogszuvasodás és annak szövődményeinek-, hanem a fogágybetegségek kialakulásnak megelőzése miatt is fontos.

Gyermek- és fiatal felnőttkorban többnyire a fogszuvasodásra hajlamosító baktériumokkal találkozunk, 40 év felett gyakoribb a fogágybetegséget okozó baktériumok elszaporodása. Ebben az életkorban a fogkő, a fogínygyulladás, a fogágybetegség, a fogak meglazulása, elvesztése jelenthet problémát. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fogainkról való gondoskodás, a megelőzés gondolata épüljön be már fiatal korban. Üdvözlendő, hogy külön hónap szól erről a fontos problémáról, de ne feledjük: a fogápolás 365 napos tennivaló. A fogorvos egész életen át elkíséri az embert: a terhességtől, a kisgyermekkoron át egészen az időskorig.        

 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?