Online időpontfoglalás

Honnan tudhatom, hogy gyermekem esetleg cukorbeteg? Használjuk a „4 T”-t!

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Honnan tudhatom, hogy gyermekem esetleg cukorbeteg? Használjuk a „4 T”-t!

Sajnos egyre több a cukorbeteg gyermek, fiatal. Hazánkban az elmúlt két évtizedben számuk megduplázódott. Az önmagában is elkeserítő számokhoz pedig még egy megdöbbentő adat társul: egy friss felmérés arra világított rá, hogy a szülők csupán 14%-a ismeri fel ezt a betegséget. Pedig súlyos következményekkel jár, ha gyermekünk szervezete sokáig inzulinhiányos állapotban van.4-ts-render.png

Dr. Somos Éva, diabetológus szakorvosunk segítségével megnézzük, milyen jelekre figyeljünk.

Egyes típusú, ún. fiatalkori diabétesznél a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, mely a szervezet működéséhez szükséges glükózt használja fel. Viszont ha nem tudja, más energiaforrás után néz, ekkor kezdi el bontani szervezetünk zsír és izomállományát. Ennek legnagyobb veszélye pedig, hogy keton képződéssel jár, amely súlyos esetben eszméletvesztéssel is végződhet. Sokszor sajnos csak ekkor kerül sor a diagnózisra.

A kettes típusú diabétesz inkább időskorban fejlődik ki és kevésbé tipikus tünetekkel kezdődik. A háttérben gyakran a helytelen életmód és az elhízás áll.

A cukorbetegség két jellemző típusa mellett újabban megjelentek kevert formák is, egyre több fiatalt diagnosztizálnak a kettes típushoz hasonló diabétesszel. Ezért főként (akár már) kisgyermek korban kezdett helytelen táplálkozás, mértéktelen szénhidrát- és cukorfogyasztás és mozgásszegény életmód okolható.

A cukorbetegség 4 T-je

A mielőbbi, könnyebb felismerés érdekében indította el a Diabetes UK 2002-ben a „4 T” kampányt. A világméretű kezdeményezés azt a négy tünetet helyezi a középpontba, amikre ha felfigyelünk, mi magunk is időben kiszúrhatjuk gyermekünk betegségét.

  • Thinner - Soványabb: Annak ellenére, hogy a gyermek nem eszik kevesebbet (sőt), folyamatosan fogy. Ez egyébként a fent említett zsírbontásra vezethető vissza.
  • shutterstock_114493855.jpgThirsty - Szomjúság: Akármennyi folyadékot fogyaszt, szomjúsága mégis csillapíthatatlan. Ezt a nyári hónapokban nehezebb észrevenni, de itt is érezhetjük, mi az a határ, ami gyermekünktől szokatlan.
  • Tired - Fáradtság: Folyamatos fáradtság, kimerültség.
  • Toilet - Mosdó: Szokatlanul gyakran használja a mosdót vagy a korábban szobatiszta gyermekünknek ismét problémái vannak a vizelet visszatartásával.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a szülőnek kell felállítani a diagnózist. Sőt! Azt már jól tudjuk, hogy tilos az interneten olvasgatni, és az alapján „Dr. Google-re hagyni az orvosi munkát”, mert azzal károkat okozhatunk. Tudjuk, mire figyeljünk, és ha úgy látjuk a 4T nagy része igaz gyermekünkre, forduljunk diabetológus szakorvoshoz.

Dr. Somos Éva korábban az RTL Klub vendége volt a témában, a szereplés a linkre kattintva érhető el:

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?