Online időpontfoglalás

Körülmetélés: csecsemőkortól a felnőttig

Van, akit vallási, másokat egészségügyi okból érint a körülmetélés; a leggyakrabban felmerülő kérdésekre dr. Kiss András urológus szakorvos válaszol.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Körülmetélés: csecsemőkortól a felnőttig

Milyen esetekben ajánlott a körülmetélés csecsemő, gyermek, illetve felnőttkorban?

Vannak olyan betegségek, amikor egyértelműen javasolt a fityma eltávolítása (például visszatérő húgyúti fertőzések egyes eseteiben, fitymaszűkületnél, a fityma bőrének betegségeinél stb.). Ezektől eltekintve leginkább higiéniai és praktikus okokból, illetve későbbi problémák elkerülése végett kerül sor az elvégzésére. A beavatkozás esetleg csökkentheti a hímvessző daganatos elváltozásának kialakulását, valamint egyes gyulladások létrejöttét is.

Az esetek túlnyomó többségében a fityma teljes eltávolítása történik, ez az elfogadott és a legkevesebb későbbi problémát okozó beavatkozás.

 

Vannak-e ellenjavallatok? Kinél nem lehet vagy nem ajánlott elvégezni?

Egyértelmű ellenjavallatot a hímvessző veleszületett rendellenessége (hypospadiasis) vagy gyulladása jelent, illetve a nem kezelt cukorbetegség és véralvadási zavarok.

 

Mennyire fájdalmas a beavatkozás?

A beavatkozást szike és elektromos eszköz segítségével végezzük és természetesen az újszülöttek, csecsemők is éreznek fájdalmat, ezért náluk helyi érzéstelenítésben dolgozunk. A beavatkozást később is lehet helyi érzéstelenítésben végezni, de gyermekkorban azért egyértelműen az altatást javasoljuk, amit az RMC-ben természetesen nagy gyakorlattal rendelkező altatóorvos segítségével végzünk.

 

Milyen hosszú a lábadozási idő?

Újszülötteknél 2-3 napos gyógyulási idővel számolunk, idősebb korban kb. 1 héttel. Mint minden sebészi beavatkozásnak, ennek is lehetnek szövődményei, a nem megfelelő esztétikai eredményen túl gyulladás, húgycsősérülés, ismételt szűkület, hegesedés is létrejöhet. Ezért nagyon fontos a megfelelő felkészültség, gyakorlat és kifogástalan körülmények biztosítása.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?