Online időpontfoglalás

Mit kellene tudnunk, ha a családban cukorbeteg van? - III. rész

Juvenilis, fiatalkori, vagy egyes típusú diabétesz

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mit kellene tudnunk, ha a családban cukorbeteg van? - III. rész

A juvenilis cukorbetegek nagy része 20 éves kora előtt válik cukorbeteggé, de minden életkorban, akár 70 év felett is kialakulhat a betegség. Az történik ilyenkor, hogy a szervezet védekező (immun) rendszere megtámadja a Langerhansról elnevezett inzulin termelő sejtcsoportokat a hasnyálmirigyben. Amíg ezek a sejtek zavartalanul végzik a feladatukat, inzulin folyamatosan termelődik és jelen van a vérkeringésben. Étkezés után a felszívódott cukor mennyiségétől függően rögtön megnő az inzulin termelés, így szűk határok között tartva a vércukorszintet.

diabetesz_1.jpg

A juvenilis diabétesz kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak - fiatalkori cukorbeteg apa 12%, anya pedig 6% eséllyel adhatja tovább gyermekének a diabéteszt. Egypetéjű ikrek közül, ha az egyik cukorbeteg, a testvérének 60% esélye van, hogy ő is cukorbeteg lesz. A juvenilis diabéteszben ki tudjuk mutatni az antitesteket, melyek az inzulint termelő sejtek pusztulását okozták.

Számos vizsgálat próbálta azokat a környezeti hatásokat azonosítani, melyek egyes típusú diabétesz kialakulásához vezetnek. Így a bélflóra összetétele, a táplálékban előforduló glutén épp úgy, mint a korai tehéntej fogyasztása mind szerepet játszanak. Ezért is szeretnénk az anyatejjel táplálást csecsemőkorban meghosszabbítani.

A D-vitamin szerepe még nem tisztázott. Nem tudjuk miért, de a téli hónapokban mindkét féltekén halmozódnak az újonnan diagnosztizált juvenilis betegek.

A beteg csillapíthatatlan szomjúság, szinte folyamatos vizelés, hasi fájdalom, erős hányás, komoly súlyvesztés, gyengeség és fenyegető kiszáradás tüneteivel kerül kórházba. Ezért lehet életveszélyes az újonnan kialakult fiatalkori cukorbetegség csakúgy, mint amikor az ismert juvenilis diabéteszes beteg cukorháztartása felborul.

Ilyenkor gyorsan pótolni kell az elvesztett folyadékot, intravénásan bevinni a hiányzó oldatokat úgy, mint káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és persze inzulint. 3-4 óránként ellenőrizni kell a vérben ezek szintjét és a további infúziót ennek megfelelően kell módosítani. (Az inzulint a véráramba kell juttatni, mert ha a bélcsatornába kerül, lebomlik.) Ha pár nap alatt helyreállt a beteg állapota és készen áll a hazatérésre, akkor beállítjuk inzulin injekciókra. Az alap egy 24 órán keresztül aktív inzulin, ezt az étkezések előtt rövid hatású inzulin injekciókkal egészítjük ki. Mindig az étkezés szénhidrát tartalma határozza meg, mennyi inzulinra lesz szükség. Ezért nagyon fontos a szénhidrát számolás ismerete.

Visszatekintés: 1970 körül 15- 20 év volt a fiatalkori cukorbetegek várható élettartama - mert nem tudtunk vércukrot mérni, s csak sertés vagy marha hasnyálmirigyből kivont inzulin volt elérhető.

 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?