Online időpontfoglalás

Rögzített? Kivehető? Mit kell tudnod a fogszabályozó készülékekről?

A fogszabályozó rendszereknél alapvetően két típust különböztetünk meg: a fix és a kivehető készüléket. Most megmutatjuk, mi a különbség közöttük!

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Rögzített? Kivehető? Mit kell tudnod a fogszabályozó készülékekről?

Fogászati szakrendelésünkön széles körű tapasztalattal rendelkező fogszabályozó szakorvos segít a pácienseknek már a fogszabályozó készülék kiválasztásában is. Ezt követően rendkívül fontos feladatunk, hogy a fogszabályozást választókat megtanítsuk az adott készüléktípus helyes használatára és tisztítására. Típustól függetlenül ez garantálja ugyanis a tökéletes mosolyt és a szuvasodásmentes, egészséges fogsor élményét.

Rögzített, multibond fogszabályozók

Ezek a készülékek állandóan és tartósan a szájban maradnak. Rögzítésüket úgy oldják meg, hogy a fogak mozgatásához szükséges erőt tároló fémívet apró „gombocskákkal” a fogakhoz ragasztjákEzek szaknyelvi megnevezése önligírozó (vagy önzáró) bracket. Anyaguk fém vagy porcelán lehet.

A fémbracket előnyei:

  • költségkímélő
  • könnyen eltávolítható
  • jól tisztítható

A fémbracket hátránya, hogy szürke színe miatt jobban látszik.

A porcelánbracket előnyei:

  • áttetsző/fehér színű
  • igazodik a fog színéhez

A porcelánbracket költségesebb, és eltávolítása is komoly szakértelmet kíván.

Összességében: a rögzített fogszabályozó készülékek olcsóbbak a kivehetőknél. Ráadásul mára megszokottá, sőt bizonyos korosztályokban divatossá vált a hordásuk. Leginkább a maradandó fogazat esetén ajánlottak, de gyermekkorban is előnyt jelenthet, hogy nem szükséges odafigyelni a következetes viselésükre.

Kivehető (átlátszó) fogszabályozók

Az ilyen készülékekből a fogszabályozási időszak során mindig többre van szükség, mert a fogak állását kikényszerítő, úgynevezett alignereket megfelelő időközönként cserélni kell. Erről mindig a fogszabályozó szakorvos ad tájékoztatást.

A kivehető típusok nagy előnye, hogy nem látszanak, könnyen tisztíthatók, vegyes fogazat esetén is alkalmazhatók. Ugyanakkor viselőjüktől nagyfokú fegyelmet és együttműködést igényelnek. Ha valaki nem tartja be a hordási előírásokat, veszélyeztetheti az egész kezelés sikerességét.

Legyen szó kivehető vagy rögzített fogszabályozókról, fontos, hogy a kezelés teljes ideje alatt is megfelelő minőségű és gyakoriságú fogápolásra van szükség!

Kérdése van? Keresse fogszabályozási szakembereinket az RMC Fogászati Központban!

 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?