Online időpontfoglalás

Tény vagy tévhit?

Évszázadok óta találkozunk olyan babonákkal, hogy a betegségek kialakulásában kulcsszerepet játszanak a hideg és meleg, a szél és az eső, a nap és a hold gonosz erői. Nézzük, mi igaz ezekből!

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Tény vagy tévhit?

Ha hideg vizet iszol, vagy túl sok fagyit eszel, torokgyulladásod lesz.

Nem igaz. A torok- vagy garatgyulladást (pharyngitis) különféle vírusok és baktériumok okozzák. Ha a fagylaltot valaki előtted már megkóstolta, és az illető nyálában kórokozók voltak, akkor valóban elkaphatod a betegségét. De ez a szegény fagyi egyébként torokgyulladás szempontjából teljesen ártalmatlan finomság.

 

 A huzattól meghűlsz, köhögni fogsz, és a szemed is begyullad.

Ez sem igaz. A szél és a huzat sem vezet közvetlenül betegségekhez, hacsak a hideg széltől kipirosodó arcbőrt valaki nem tekinti kórosnak.

 

A légkonditól megfázol és a szervezetedet megterheli, ha a kinti hőségből bemész a hideg szobába.

Gondoljon bele, a téli hónapok során is könnyen előfordulhat, hogy a külső és belső hőmérséklet között akár 20 fokos különbség is adódik. Ha a hideg időben habozás nélkül kitesszük a szervezetünket a fűtött szoba okozta „megrázkódtatásnak”, akkor miért is tekintenénk a nyári légkondicionálást „természetellenesnek” vagy egészségtelennek?

Az egyetlen olyan kór, amelyet valóban a légkondicionálás okozhat, az un. legionárius v. légiós betegség (legionella-fertőzés). Ez nagyon ritkán fordul elő (Európában százezer ember közül csupán 1-2 fő kapja el). Súlyos tüdőgyulladással jár, amit a belégzéskor a szervezetbe kerülő Legionella pneumophila nevű baktérium okoz. A betegség többnyire olyan épületekben tört ki, amelyekben a légkondicionáló és párásító berendezéseket, hűtőtornyokat és pezsgőmedencéket nem tisztították megfelelően. 

 

Azt tanácsoljuk tehát, hogy élvezze a lehető legnagyobb mértékben a nyár örömeit, amibe néha az is belefér, hogy egy nagy pohár jeges vizet kortyolgat a légkondicionált lakásban.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?