Online időpontfoglalás

7 dolog, amit megtehetsz a mentális egészségedért a járvány alatt

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
7 dolog, amit megtehetsz a mentális egészségedért a járvány alatt

A koronavírus-járvány új élethelyzetet teremtett mindenki számára. Eddig megszokott életvitelünk felborult, a mindennapi tevékenységeink megváltoztak, szinte mindenki kiesett a komfortzónájából. Pszichológusaink és pszichiátereink segítségével összegyűjtöttük, mit tehetsz azért, hogy megőrizd lelki egyensúlyod ebben a nehéz helyzetben is. 

shutterstock_1438974401_blog.jpg

  1. Legyen napi rutinod

Amennyiben továbbra is otthonról dolgozol, reggel kelj fel a megszokott időben, öltözz át a pizsamából, legyen tervezett rendje az egész napodnak. Ha jelenleg nem dolgozol, akkor is tűzz ki valamilyen célt az adott napra, aminek az elvégzését sikerként könyvelheted el. Írj listát a teendőidről, és azt próbáld meg betartani.

  1. Egészséges életmódra fel!

A lelki egészséghez fontos a testi egészség. Most különösen figyelj a helyes életmódra. Táplálkozz változatosan, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, aludj eleget és mozogj minden nap. Tartózkodj a tudatmódosító szerek használatától és lehetőleg kerüld a nassolást, túlevést.

  1. Maradj kapcsolatban

Társas kapcsolataid ápolása hozzájárul a lelki jóllétedhez. Telefonálj, chatelj, folytass videóhívást szeretteiddel. Beszéljétek át tapasztalataitokat, érzéseiteket, problémáitokat a mostani extrém helyzettel kapcsolatban.

shutterstock_1156209058_blog.jpg

  1. Óvatosan a hírekkel

A hírek folyamatos olvasása stresszt válthat ki, túlterheltséget okozhat. Jelölj ki olyan időszakokat – napi egy-két alkalommal maximum fél órát –, amit hírolvasással töltesz. Ezen kívül hanyagold a híreket. Csak megbízható forrásból tájékozódj, és kerüld az olyan csatornákat, amelyek fokozzák a szorongásodat.

  1. Csinálj olyat, amit szeretsz

Olvasd el a könyveket, amelyek felhalmozódtak az éjjeliszekrényeden. Nézd meg a régóta tervezett – vagy kedvenceid esetén újra – sorozatodat. Fess, rendezd át az erkélyt, ültess virágot. Csinálj bármit, amitől jobban érzed magad, ami feltölt és amit örömmel végzel.   

shutterstock_1397148704_blog.jpg

  1. Válaszd el a munkát és a magánéletet

Ha otthonról dolgozol, állíts fel szabályokat a munkaidődre vonatkozóan, és tarts be őket. Amennyire lehetséges, a munkát egy elkülönített helyen – mondjuk a dolgozószobádban - végezd, hogy a munka és a pihenés, családi élet ne mosódjon össze.

  1. Vedd észre, ha baj van

A járvánnyal járó rengeteg változást nemcsak azoknak nehéz feldolgozni, akiknek korábban volt mentális problémájuk, hanem azoknak is, akik egyébként jó lelkiállapotban vannak. Fontos, hogy figyelj magadra, és ne habozz segítséget kérni. 

shutterstock_1069801916_blog.jpg

Mikor kérj segítséget?

Az alábbi tünetek a mentális egészségi állapot romlására utalhatnak. Ha ezeket tapasztalod, feltétlenül kérj segítséget szakembertől.

  • Általános aggodalmat, félelmet, szorongást érzel
  • Az alvási és étkezési szokásaid megváltoztak
  • Alvászavar jelentkezik
  • Koncentrációkészséged csökken
  • A krónikus egészségügyi problémáid súlyosbodnak
  • Úgy érzed, lelki támogatásra lenne szükséged
  • Alkoholban, drogokban, dohányzásban keresed a megnyugvást

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?