Online időpontfoglalás

Fogszabályozás: a leggyakoribb kérdések

A fogszabályozás folyamata és eredménye sok tényezőtől függ, amelyekről megannyi kérdés merülhet fel pácienseinkben. Most a leggyakoribb felvetésekre válaszolunk.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Fogszabályozás: a leggyakoribb kérdések

A fogszabályozás olyan fogászati eljárás, amely javítja a fogak, az állcsontok helyzetét és működését. Az esztétika és funkció mellett az egészségüket is befolyásolja, hiszen megelőzhet számos fog- és ínybetegséget is.

 

Mikor van szükség fogszabályozásra?

Fogszabályzásra akkor van szükség, ha a fogak vagy az állcsontok pozíciója, helyzete nem megfelelő, és emiatt a működésük nem harmonikus. A fogszabályozás szükségességet a fogszabályozó szakorvos állapítja meg alapos szájvizsgálatot követően. A vizsgálat során röntgenfelvételek, foglenyomatok és fényképek is készülnek, amelyek alapján a szakorvos elkészíti a fogszabályozási tervet.
 

Hány éves kortól ajánlott a fogszabályozás?

A fogszabályozás bármely életkorban lehetséges, ha az íny és a fogak egészségesek. A legideálisabb időszak a fogszabályozásra a gyermekkor, amikor a fogak és az állcsontok még növekedésben vannak, ezért könnyebben mozdíthatók. Már egészen kisgyerekkorban is szükséges lehet fogszabályozóra bizonyos rossz szokások, például a cumizás, az ujj- vagy a nyelvszopás, a fogcsikorgatás megszüntetése érdekében. A kamaszkor kezdetekor, a fejlődés intenzív szakaszában az állcsontok növekedése a kívánt irányba terelhető, megelőzve a későbbi fogászati problémákat. Felnőtteknél az esztétikai vagy fogpótlástani indokok mellett az ízületi problémák kezelése is a célok között szerepelhet, hiszen a fogak és az állcsontok helyzete befolyásolja az állkapocsízület működését és a fej-nyak régió merevségét, feszességét.
 

Milyen esetekben javasolt gyermekkorban a fogszabályozó?

Gyermekkori fogszabályozás esetén könnyebben befolyásolható az arckoponya fejlődése, a fogak elhelyezkedése és a harapási formák kialakítása is. A fogszabályozás indikációs területe gyermekkorban a rendellenes helyzetben lévő fogak és harapási formák korrekciója mellett – többek között – a beszédhibák kiküszöbölése, a gyerekkori rossz szokások megszüntetése, az ideális harapási magasság kialakítása, a fogak megfelelő pozíciójának elérésével azok könnyebb tisztíthatósága. A fogszabályozás folyamata gyermekkorban kevésbé kiszámítható, mert még nem alakult ki a fogazat végleges állapota. Rendkívül fontos, hogy a fogszabályozást szakképzett fogorvos végezze, aki szükség szerint bevonja a társszakmák szakembereit is a kezelés menetébe. Fontos kiemelni, hogy a szülő szerepe kulcsfontosságú a gyermek felügyelete és motiválása szempontjából.


Milyen esetekben javasolt felnőttkorban a fogszabályozó?

Felnőttkorban a fogszabályozás célja lehet az egészséges, rendezett, szép mosoly elérése, amely fontos szerepet játszik az arc harmóniájának kialakításában és az életminőség javításában. A fogszabályozás indikációs területe felnőttkorban többek között a rendellenes harapási formák korrekciója, az állkapocsízületi probléma kezelése, régi foghiány esetén a fogak tengelykorrekciójával létrehozott többlethely, ami egy implantátum behelyezéséhez vagy korrekt hídpótlás készítéséhez szükséges, a fogak könnyebb tisztíthatósága, a fogágybetegség megelőzése vagy kezelése. A fogszabályozás folyamata felnőttkorban csak azért egyszerűbb, mint a gyerekeknél, mert ekkorra már kialakult a fogazat végleges állapota. Abból a szempontból lassabb viszont, hogy a szövetek reakciókészsége a kor előrehaladtával csökken.


Miért szükséges logopédus vagy kiropraktőr bevonása a fogszabályozás menetébe?

A fogszabályozás nemcsak a fogak, hanem az egész arc- és állkapocsízületi rendszer működését befolyásolja. Ezért fontos, hogy a fogszabályozás idején, ha szükséges, logopédus vagy kiropraktőr segítségét is igénybe vegyük. A logopédus feladata, hogy felismerje és kezelje a fogszabályozáshoz kapcsolódó izomfunkciós rendellenességeket, rossz szokásokat, beszédhibákat vagy nyelési zavarokat. A kiropraktőr feladata, hogy enyhítse az állkapocsízületben és a nyaki gerincben azt a feszültséget, fájdalmat vagy mozgáskorlátozottságot, amely a rossz fej- és testtartás miatt alakult ki. A logopédiai terápia és a kiropraktikai kezelés segít, hogy a fogszabályozás eredménye tartós legyen.
 


Milyen típusú fogszabályozó készülékek léteznek?

A fogszabályozó készülékek két nagy csoportra oszthatók: rögzített (fix) és kivehető készülékekre. A rögzített készülékeket a fogszabályozó szakorvos helyezi fel a fogakra, és csak ő tudja eltávolítani is. Ezek általában fém vagy kerámia fogszabályozó zárakból és ívekből állnak, amelyek a fogakat a szükséges irányba mozgatják. A rögzített készülék előnye, hogy hatékony és pontos; hátránya, hogy nehezebb tisztítani, és esztétikailag kevésbé előnyös. A műanyag kivehető készülékek esztétikusabbak, továbbá a páciens maga tudja fel- és levenni azokat a fogtisztítás és az étkezés idejére. Hátrányuk, hogy ha nem hordja őket a páciens az előírásoknak megfelelően, kevésbé lesz eredményes a kezelés.
 

Mennyi ideig tart a fogszabályozás?

A fogszabályozás időtartama nagyon változó, mert függ a páciens fogazatának állapotától, a fogszabályozás céljától, a fogszabályozó készülék típusától és a páciens együttműködésétől is. Általában 6 hónaptól 3 évig terjedhet, de lehet rövidebb vagy hosszabb is. A fogszabályozás időtartamát a fogszabályozó szakorvos becsülheti meg a fogszabályozási terv alapján, de ez nem garantált, hiszen a fogak mozgása nem mindig kiszámítható. A fogszabályozás időtartamát rövidítheti a fogszabályozó készülék gondos viselése és az, ha a páciens betartja a fogorvos vagy a fogszabályozó szakorvos utasításait.

 

Milyen mellékhatásokkal járhat a fogszabályozás?

A fogszabályozás általában biztonságos és fájdalommentes eljárás, az olykor előforduló kellemetlenségek pedig csak átmenetiek és enyhék. A leggyakoribb mellékhatások a következők.

Fogérzékenység: A fogszabályozó készülék felhelyezése és beállítása után a fogak feszülhetnek és érzékenyebbek lehetnek, ami általában néhány óráig, maximum néhány napig tart. Ezt a kellemetlenséget enyhítheti puha ételek fogyasztása, hideg italok vagy jégkockák szopogatása vagy fájdalomcsillapítók szedése.

Ínygyulladás: A fogszabályozó készülék közel helyezkedik el az ínyhez, és ha nem elég alapos a tisztítás, ínygyulladás alakulhat ki, ami megelőzhető és kezelhető rendszeres fogmosással, fogselyem vagy fogköztisztító kefe használatával, száj- vagy ínyápoló gél alkalmazásával.

Nyálkahártya-sérülések: A fogszabályozó készülék irritálhatja a száj nyálkahártyáját, ami apró sebeket, hólyagokat, aphtákat okozhat. Ezek fájdalmasak és kellemetlenek lehetnek, de általában gyorsan gyógyulnak, ebben segíthet a különböző szájvizek és gélek használata.

Fogelszíneződés: A fogszabályozó készülék viselése idején a fogak színe megváltozhat, ha a páciens nem tartja be a megfelelő szájhigiéniai szabályokat, vagy olyan ételeket és/vagy italokat fogyaszt, amelyek elszínezik a fogakat, mint például a kávé, a tea, a vörösbor. A fogelszíneződés megelőzhető és kezelhető rendszeres fogmosással és a rendszeres, professzionális tisztítással, amit a fogszakorvos végez.

Fogszuvasodás: A fogszabályozó készülék retenciós felületei miatt a fogak hajlamosabbak lehetnek a fogszuvasodásra, ha a páciens készülék- és szájápolása nem megfelelő. Ilyenkor különösen ajánlott a gyakoribb dentálhigiéniai kezelés, hogy a fogkefével nehezen elérhető felszínek is rendszeresen és alaposan tisztítva legyenek.

Mire kell figyelnie annak, akinek már van fogszabályozója?

A fogszabályozás idején különösen fontos a speciális szájápolás, mert a fogszabályozó készülék növeli a plakk- és a fogkőképződés kockázatát, ami gyulladást, fogszuvasodást, fogágybetegséget vagy más szövődményeket okozhat.

A speciális szájápolás lépései:

  • A kezelés előfeltétele a megfelelő szájhigiénia és a gyulladásmentes, egészséges íny. Ezért fontos, hogy a fogszabályozás elkezdése előtt dentálhigiénikus kolléga alaposan megtisztítsa a plakktól és a fogkőtől a fogakat.
  • A kezelés teljes ideje alatt is fontos a rendszeres, rendelői professzionális dentálhigiénés kezelés, amely tartalmazza az íny feletti és alatti fogkő eltávolítását, a polírozást, illetve a fogkefével nehezen elérhető részek tisztítását is.
  • Az otthoni szájápolás speciális lépései:
    • Fix készülék esetén a készüléket minden irányból alaposan körbe kell tisztítani, ugyanis a felületeire könnyebben feltapad a lepedék. Rendkívül fontos a megfelelő fogkefe kiválasztása: normál és egycsomós sörtéjű fogkefe is szükséges, emellett magas fluoridtartalmú fogkrém és szájvíz használata, továbbá kiegészítésként fogselyem és fogköztisztító kefe is ajánlott.
    • A kivehető készüléket viselőknél a hagyományos szájápolás mellett fontos, hogy a síneket szintén megtisztítsák fogkefével is, és időnként indokolt, hogy speciális, tisztítótablettás vízben fertőtlenítsék azokat.
    • Ne feledjük a nyelvhát tisztítását se, mert a nyelv is hordozhat baktériumokat és ételmaradékokat, amelyek rossz leheletet vagy fertőzést okozhatnak.
  • A kezelés végeztével fogfehérítéssel még fokozható az esztétikai élmény. A fogfehérítés segít eltüntetni a fogszabályozás idején kialakult elszíneződéseket, és ragyogóbbá teszi a mosolyt. A fogfehérítés típusát és időpontját a fogorvos és a fogszabályozó szakorvos határozza meg.

A fogszabályozás olyan eljárás, amely sok kérdést felvethet a páciensekben, aggodalmat okozva nekik, de sikeres és eredményes lesz, ha megfelelő a tájékoztatás, a szakorvosi tanácsadás, és a páciens együttműködik.
 

Ha további kérdései vannak a fogszabályozással kapcsolatban, forduljon fogorvosainkhoz, akik készséggel állnak rendelkezésére. 

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?