Online időpontfoglalás

Menopauza: tabutéma, amelyről nyíltan kell beszélni

A menopauza minden nő életében bekövetkezik, ennek ellenére sokszor még mindig tabutémának számít. A folyamat megismerése és megértése azonban kulcsfontosságú ahhoz, hogy a nők megfelelő kezelést kapjanak, és könnyebben átéljék ezt az időszakot.

Menopauza: tabutéma, amelyről nyíltan kell beszélni

A leggyakrabban felmerülő kérdéseket és szakértőnk válaszait most csokorba szedtük, így segítve a tájékozódást a témában.

Mi a menopauza és mikor jelentkezik?

A menopauza az az életszakasz, amelyikben a nők menstruációs ciklusa leáll. Jellemzően 45–55 éves kor között következik be, az átlagéletkor 51 év. A női nemi hormon, az ösztrogén szintje már a menopauza előtt évekkel csökkenni kezd; ezt nevezzük perimenopauzának, azaz a menopauzát megelőző szakasznak. Ezt sok nő megérzi, például csökken a libidója vagy összezavarodik a korábban rendszeres menzesze. A menopauza előtti szakasz sokaknál tünetmentes, és csak akkor döbbennek rá, hogy már a változókorba léptek, amikor elmarad a menstruációjuk vagy jelentkeznek a tipikus tünetek.

Melyek a menopauzát kísérő tünetek?

A menopauza tünetei változatosak, és minden nőnél egyediek. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak a váratlan hőhullámok, izzadás, kipirosodás, alvászavar, hangulatingadozások, a hüvelyszárazság, illetve a szexuális étvágy csökkenése. Emellett más jelei is lehetnek, mint például puffadás, ízületi fájdalom, vizelési panaszok, csökkent fizikai és mentális teljesítőképesség. Ezeknek a tüneteknek a hátterében a hormonális változás, az ösztrogénszint csökkenése áll.

Milyen vizsgálatokra érdemes elmenni, ha beköszönt a menopauza?

A menopauza során fellépő tünetekkel kapcsolatban első lépésként érdemes nőgyógyászhoz és endokrinológushoz fordulni. Az endokrinológus feltérképezi a páciens hormonális állapotát, meglévő panaszait és az esetlegesen már kialakult társbetegségeket. A hormonrendszer vizsgálata mellett fontos a cukoranyagcsere ellenőrzése is, mivel az elhízás és a cukorbetegség kialakulása szintén gyakori probléma ebben az életszakaszban. Továbbá sok nő panaszkodik arra, hogy miután belépett a menopauza korába, „alig eszik, mégis hízik”: náluk jellemzően a hasi elhízás okoz gondot. Az elhízás elkerülése érdekében érdemes a napi kalóriabevitelt és akár egy diétát megtervezni dietetikussal. Javasolt a szív-ér rendszer és a csontsűrűség vizsgálata. Ezeket vizsgálatokat kiegészíti természetesen a nőgyógyászati szűrés és a mammográfia. Érdemes olyan szakértői csapatot választani, amelyben nőgyógyász, endokrinológus, dietetikus és diabetológus is részt vesz, segítve a komplex kezelés kiválasztását.

Hogyan lehet enyhíteni a menopauza tüneteit?

A menopauza tüneteinek kezelésére számos lehetőség áll rendelkezésre, közülük az egyik a nem hormonális, a másik a hormonális módszer. A nem hormonális terápia az egészséges táplálkozás, stresszkezelés, természetes gyógymódok és a rendszeres testmozgás beiktatása a napi rutinba. A rendszeres testmozgás, mint például a séta, úszás vagy jóga, hozzájárulhat a csontsűrűség megőrzéséhez és a hangulatingadozás okozta stressz és szorongás csökkentéséhez is.

A másik kezelési lehetőség a hormonpótló terápia. Magyarországon a hormonpótló terápia nem annyira elterjedt, viszonylag kevés nő részesül ilyen gyógymódban, ellentétben az USA-val, ahol a nők nagy része kap hormonpótlást. A hormonpótlás során azokat a hormonokat juttatják be a női szervezetbe, amelyeknek csökkent a termelése a menopauza során. Leggyakrabban az ösztrogén- (női) és a progeszteronhormon pótlásáról van szó. Az ösztrogénpótlás lehet tabletta, tapasz, gél vagy krém formájában, míg a progeszteront általában tablettákban adják. Ennek eldöntéséhez endokrinológiai kivizsgálás szükséges, és a terápia csak a kockázatok és előnyök alapos mérlegelése után kezdődik. A hormonpótló terápia ugyanis nem minden nő számára ajánlott, ezért fontos az egyéni kockázatok és szükségletek figyelembevétele.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk