Online időpontfoglalás

Klímax kánikulában

A nyári forróság mindenkit megvisel, ám a menopauza időszakában hőhullámokkal küzdő nőket az átlagosnál jóval kellemetlenebbül érintheti. Megjelenése tízből nyolc változókorú nőt érint, és akár évekkel a tényleges menopauza előtt jelentkezhet.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Klímax kánikulában

A nők átlagosan 45-60 éves koruk között tapasztalják a menopauza első jeleit. A hormonális változással járó életszakasz során fokozatosan leáll a petefészkek ciklusos működése, ami olyan kellemetlen tünetekkel járhat együtt, mint a hajhullás, hangulatingadozás, alvászavar vagy a nyáron fokozottan zavaró hőhullám. Ez leginkább a test felső részén, az arcon, nyakon és mellkason tapasztalható, valamint gyakran jár együtt kipirulással.

A hőhullámok hátterében elsősorban a menopauzára jellemző hormonszint változások, különösen az ösztrogénszint csökkenése áll, mely valószínűleg befolyásolja az agyban lévő hőszabályozó központ működését. Emellett szerepet játszhat a hőszabályozásban résztvevő szerotonin és más neurotranszmitterek szintjének változása is. Egyes életmódbeli tényezők - mint a dohányzás, a koffein- és alkoholfogyasztás, valamint bizonyos gyógyszerek szedése - ronthatnak a panaszokon.

A nők 75-80 százaléka tapasztal hőhullámokat a változókorban, amelynek intenzitása, gyakorisága és időtartama egyénenként eltérhet. Erőssége a klimax elején a legsúlyosabb, de hőhullámok megjelenhetnek már a pre- és a perimenopauza időszakában is, tehát akár évekkel a tényleges menopauza előtt.

Ilyenkor nyáron a meleg és a magas páratartalom hatására erőteljesebben jelentkezhetnek a hőhullámok, mivel ezzel arányosan a testhőmérséklet is növekszik, ami triggerelheti a szervezet hőszabályozását.  Az izzadás és a hirtelen kipirulás kánikulával párosítva rendkívül kényelmetlen időszakot jelent a klimaxoló nők számára, akiknél hetekig, de akár évekig is jelentkezhet ez a tünet.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk