Online időpontfoglalás

A folyamatos tüsszögéstől a tünetmentes gyógyulásig

Olvassa el, hogy miért érdemes a házi megoldások helyett orvoshoz fordulni!

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
A folyamatos tüsszögéstől a tünetmentes gyógyulásig

A weborvoslás korában bárki könnyen orvosnak érezheti magát, ezért legyünk óvatosak az öndiagnosztizálással még az olyan jelentéktelennek vagy kevésbé megterhelőnek tűnő tünetek esetében is, mint amiket az allergia kiválthat. 

Óvatosan az öndiagnosztizálással

Az allergia sokkal komplexebb, mint elsőre gondolnánk. Nem minden tüsszentés jelez allergiát, hiszen ehhez hasonló tüneteket produkál a nátha is, pont úgy, ahogy nem minden kiütés ételallergia. Veszélyes öncélú diagnózisokat felállítani, mert könnyen komolyabb szövődményekhez is vezethet.

Sokan esnek abba a hibába, hogy recept nélküli lohasztó orrsprayt használnak, hogy elmulasszák az orrdugulásos tüneteket, azonban vagy nem olvassák el a használati utasítást, vagy figyelmen kívül hagyják, hogy ez a kezelésmód csak rövidtávú használatra ajánlott. Az akut szakasz gyors enyhítésére jól működik, viszont a tartós használatuk éppen ellenkező hatást ér el, fokozott dugulást eredményez. Máris kialakul az orrspray, orrcsepp függés, amikor az orrnyálkahártya folyamatos irritációban van, hiszen amint abbahagyjuk a spray használatát, máris jelentkeznek a tünetek, enyhítésre pedig reflexszerűen a lohasztó készítmények után nyúlunk, ezzel továbbra is biztosítva a spray-nek való kiszolgáltatottságot.  Helyezzük a hangsúlyt inkább a gyógyításra

Oki vagy tüneti terápia az allergiában

A mai orvostudománynak gyakori terápiás eszköze az oki terápia, mivel a betegség és a panaszok kiváltó okának megszüntetésére irányul, felhagyva azzal a nézettel, hogy pusztán a tüneti panaszokat kezeljék. Elmélete könnyen alkalmazható az allergia területére is, ahol allergén immunterápiának nevezzük.

Az allergén immunterápia során a panaszokat okozó allergén tisztított kivonatát kapja a páciens, melyet szigorúan orvos által előírt dózisban fokozatosan emelnek, így tanulja meg a szervezet az adott allergénre való helyes immunválaszt. A páciens szervezetébe a szérumot cseppek vagy tabletta formájában juttatják be. Ez sokkal inkább páciensbarát felhasználású, mint a hasonló hatású injekciós kezelés, melyet az orvos rendszeresen fecskendez be a páciensbe, ezzel jelentős rugalmasságot követelve meg tőle.

A terápia során a tünetek rövidtávon csökkennek, hosszú távú hatásaként megakadályozza, hogy újabb dolgokra váljon allergiássá a beteg, valamint az olyan súlyosabb betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti, mint az asztma.

A prevenció fontossága

Pollenallergia esetében a kezelés évente néhány hónapig szükséges, a teljes kúra pedig 3-5 szezonon át is tarthat. A készítmény típusát allergológus választja meg egyénre szabva. Az allergén immunterápia gyógyító hatását 20 éves utánkövető vizsgálatok igazolták.

Allergológusunk, dr. Nagy Adrienne javaslata alapján a szezonális allergénekkel szemben időben vegyük fel a harcot: aki fűfélékre allergiás, az február végén, aki kifejezetten parlagfűre allergiás, az májustól már kezdje meg a terápiát! Háziporallergia esetén az év bármely szakaszában indítható a kúra.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?