Online időpontfoglalás

Allergia - milyen kezelési módok segíthetnek?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Allergia - milyen kezelési módok segíthetnek?

shutterstock_175570568.jpgAz allergia a XXI. század világméretű, népegészségügyi problémája. Az allergiás betegségek előfordulási gyakoriságának növekedése az utóbbi 15 évben elképesztő méreteket öltött. A fejlett országokban eléri a 15%-ot. Becslések szerint az Amerikai Egyesült Államokban évente 14,1 millió orvos - beteg találkozás történik alapellátási szinten allergiás rhinitis (orrnyálkahártya és melléküregek gyulladása) miatt. De mit lehet tenni, hogyan lehet kezelni? Dr. nagy Adrienne allergológus posztja a témában.

Az allergiás betegségek kezelésében az elsőként választott szerek a H1-receptor-gátló gyógyszerek (klasszikus antihisztaminok). A második generációs antihisztaminok biztonságosak, szájon át szedve az orrtünetek mellett, a szem és a garat panaszait is jótékonyan befolyásolják. Általában nem okoznak álmosító, bágyasztó mellékhatásokat, amely igen fontos az amúgy is fáradékonysággal kísért betegségben. Az antihisztaminok - enyhébb esetben - helyileg a szembe és az orrba is alkalmazhatók. Az allergiás gyulladás leghatékonyabb gyógyszere a nazális szteroid spray, amely ma már szintén megbízhatóan alkalmazható, akár hosszabb távon is. Mindkét szer gyermekeknek is adható.

Allergiás vagy perzisztáló nátha esetében mindenképpen javasolt a fül-orr-gégészeti szakvizsgálat abból a célból, hogy elkülönítsük az egyéb orrbetegségeket és megállapítsuk a társult kórokokat (pl. középfül-, melléküreg-gyulladás, orrpolip stb.).

Tél közeledtével a legtöbb allergiától szenvedő ember fellélegzik: vége a pollenszezonnak! Nyugalmasabb hónapok jönnek. Sokuk számára azonban folytatódik a kínszenvedés, sőt némelyikük allergiája éppen ilyenkor erősödik fel. A fűtési szezon beindulásával a légutak nyálkahártyája könnyen kiszárad, így érzékenyebb a mechanikai allergénekre, mint pl. a házi por, penészgomba, állatszőr, légszennyező anyagok, vagy a lakásban maradt pollenek.

A légúti allergiás tünetek az újgenerációs gyógyszerekkel sikeresen kezelhetők, és jelentősen javítják a páciensek életminőségét egészen a tünetmentesség eléréséig.

Kezelés helyett gyógyítás? A specifikus immunterápia (SIT) az egyetlen, ma már széles körben alkalmazott módszer, mely alkalmas arra, hogy az allergiás betegség „természetes lefolyását” megváltoztassa, lefékezze. A SIT azért jelentős kezelési lehetőség, mert képes az allergia tünetein kívül az allergia okára is hatni.

A SIT lényege, hogy a panaszokat okozó allergén tisztított kivonatát kapja a páciens fokozatosan emelkedő adagban, tabletta vagy nyelv alatti csepp (ritkán injekció) formájában. Ez oltásnak, ún. allergén vakcinációnak felel meg, amely megtanítja a szervezetet a környezeti allergénekre adandó helyes immunválaszra. Így a szervezet fokozatosan átáll egy nem allergiás típusú reakcióra.

Az allergiások szervezete lépésről lépésre hozzászokik az allergiát kiváltó anyaghoz, és megtanulja azt panaszok nélkül viselni, állapota javul. A tünetek és a gyógyszerigény fokozatosan és jelentősen csökken. Ideális esetben teljes tünetmentesség érhető el.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?