Online időpontfoglalás

Implanon: A bőr alá ültethető fogamzásgátló implantátum – egy ritkán választott lehetőség

Magyarországon egyelőre kevésbé népszerű a bőr alá ültethető fogamzásgátló implantátum, nyugaton viszont egyre többen használják.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Implanon: A bőr alá ültethető fogamzásgátló implantátum – egy ritkán választott lehetőség

Az ösztrogént nem tartalmazó, hormonális alapú fogamzásgátló legnagyobb előnye, hogy 3 évig folyamatosan 99%-os védettséget biztosít a teherbeesés ellen. Dr. Csermely Gyula, a RMC Clinics szülész-nőgyógyász szakorvosa blogunkon ezt a ritkán használt fogamzásgátló módszert mutatja be.

Az implantátum nem tartalmaz ösztrogént, csak progeszteronhoz hasonló hormont, amelyet három éven át folyamatosan bocsát ki a szervezetbe. Hatása az ovuláció gátlása mellett a spermiumok áthaladását gátló méhnyak nyákra is kiterjed. Behelyezése egyszerű: egy kb. 4 centi hosszú, 2 mm átmérőjű apró kis csövet kell a felkar belső felébe bőr alá helyezni egy injekciós applikátorral. 7 nap után 3 évre el lehet feledkezni a fogamzásgátlásról, hiszen semmilyen teendők nincs vele. Bármikor kivehető, és az eltávolítás után csak az első normális ciklust kell megvárni, ha szeretnénk gyermeket vállalni. Kivételéhez egy kis műtétre van szükség, amely pici heget hagy a bőrön.


Mik a hátrányai?

  • Megegyezik a tablettás módszerrel: nem véd a nemi betegségek ellen, és súlyos májbetegség vagy trombózishajlam esetén nem alkalmazható.
  • Oda kell figyelni itt is más gyógyszerekkel való kölcsönhatására, bizonyos antibiotikumok, ill. az epilepszia kezelésében használt gyógyszerek szedése esetén egyéb módon is védekezni kell.
  • Mellékhatása, hogy a vérzés szabálytalan időközönként jelentkezhet, sőt el is maradhat, de a ciklus a második évre általában rendeződik.

Miért használják kevesen?

  • Talán a módszer maga kicsit bizalmatlanná teszi a nőket, nehéz elképzelni, hogy a felkar alá ültetett implantátum alkalmas a fogamzásgátlásra.
  • Az ismertebb módszerekkel elégedettek, a tablettás verzió, hüvelygyűrű, spirál, óvszer mind népszerű, és inkább maradnak ezeknél. Mindenesetre azt jó tudni, hogy a fogamzásgátlás területén széles, és továbbra is bővülő palettáról választhatunk.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?