Online időpontfoglalás

Karácsonyi okos-étkezés

Fogadd meg a dietetikus tanácsait, hogy elkerüld az ünnepi rosszullétet.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Karácsonyi okos-étkezés

A koronavírus járvány idén sajnos beárnyékolja a karácsonyunkat is. A vendégseregről és a rokonlátogatásról le kell mondanunk, de az ünnepi fogások most is az asztalra kerülnek majd. A különleges ízeknek pedig nehéz ellenállni és a többnapos ünnepet hajlamosak vagyunk végig evéssel tölteni, ami minden évben rosszul sül el. Hogy lehetünk okosabbak és előzhetjük meg a karácsonyi túlevést? Kudron Emese Eszter dietetikusunk megosztotta velünk leghasznosabb tanácsait.

karacsony1.jpeg

Miért kell változtatnunk szokásainkon?

Karácsonykor jellemző, hogy az átlagos hétköznapokhoz képest nagyobb adagokat eszünk és zsírosabb, kalóriában dúsabb finom falatokat válogatunk. A magyar ünnepi étkezési szokások nem éppen a mértékletességről szólnak.

Hajlamosak vagyunk különböző gyógyszerekkel elűzni a panaszokat: puffadásra Bilagit, hasi görcsökre Espumisan. A cél ne a kezelés, hanem a megelőzés legyen. Hogyha ilyen tüneteket észlelünk magunkon, hallgassunk testünk jelzéseire és húzzuk be a vészféket.

A hagyományos magyar menü túl zsíros, nehezen emészthető, így nagyobb adagban méltán okoz emésztőrendszeri panaszokat. Példaként említhetjük a töltött káposztát, halászlevet, halpaprikást, rántott hal és majonézes burgonyasaláta kombinációt, sült burgonyát és egyéb bő zsiradékban sült ételeket. Sajnos kijelenthetjük, hogy ha szeretnénk elkerülni a rosszullétet, a menüben is szükség lesz néhány változtatásra.

karacsony2.jpg

Mit tegyünk, hogy idén elkerüljük a bajt?

Íme néhány apró trükk, ami segítségünkre lehet, hogy elkerüljük az étkezés utáni „legszívesebben fel sem állnék, kipukkadok” érzést.

  • Jelszavunk legyen – akármilyen nehéz is mantrázni a roskadó ünnepi asztalra tekintve – a „mértékletesség”. A többször, kevesebbet elvét betartva megkímélhetjük magunkat a későbbi kellemetlenségektől.
  • A finom falatokat kisebb adagokban is élvezhetjük. Ügyeljünk a lassú tempójú étkezésre, a falatok minél többszöri megrágására. Így az ízkavalkád is hosszabb ideig élvezhető.
  • Bánjunk csínján a zsiradékkal. A rántott hal mellé készülhet kefíres pácolt burgonyasaláta, mely garantáltan épp olyan kulináris élményt nyújt, mint a hagyományos majonézes verzió. Sőt… A rántott ételek mellé ne bő zsiradékban sült hasábburgonyát készítsünk, helyette kevés fűszeres olajjal, sütőpapíron sült rusztikus steak-burgonya is választható. Ajánlott fűszerek: zúzott fokhagyma, citromlé és citromhéj, rozmaring, majoranna, bazsalikom, gyömbér, stb.
  • Próbáljunk ki újat: mákosguba – beigli – hagyományos „még a nagymamától való” menü helyett iktassunk be újdonságokat, mint pl.: gesztenyés pulyka, vegyes salátával és héjában sült édesburgonyával; roston sült halfilé narancsos-gyömbéres bulgurral. Bármilyen egyszerű és nagyszerű étel tálalható ünnep köntösben.
  • Végső jó tanács: az ünnep, az ünnep. Egy kis bűnözés belefér, de törekedjünk arra, hogy ez ne szentestétől az újév első napjáig tartson, az összes étkezést beleértve. Az éves és a gasztronómia élvezete sokkal több, mint energiaszükségletünk kielégítése, így aki nagyon szigorúan diétázik, annak is megengedett egy-két finomság beiktatása ünnepekkor.

Fontos! Az egyszerre elfogyasztott túl sok és túl zsíros étel igencsak megterheli az emésztőrendszert (epét, májat, hasnyálmirigyet) és emiatt egészen komoly panaszok is jelentkezhetnek. Akinek szűnni nem akaró, hirtelen jövő, komoly hasi fájdalma van, forduljon szakorvoshoz.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?