Online időpontfoglalás

Szorulásos panaszok kisbabáknál – mit tehetünk?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Szorulásos panaszok kisbabáknál – mit tehetünk?
h_pelusos_baba.jpg
A gyomor és székelési problémák már egész kisgyermekkortól kezdve gondot okozhatnak. A szülők folyamatos aggodalommal figyelik a pelust, ha ritkábban kakil a gyermek, és különböző trükkökkel próbálnak segíteni a helyzeten. De mikor kell aggódni és mit tegyünk? Dr. Jókay Kinga, gyermekorvos járja körbe a kérdést a születéstől kisgyermekkorig.

A születést követő első hetekben a babák napi 3-8-szor kakilnak, általában „micimackó sárgát”, ami igen vizes, és zömében fel is szívódik a pelenkában. A csak anyatejjel táplált babák széklete lehet sárga, zöld, barna és narancs színű – mindegyik normálisnak tekinthető. A tápszeres babák széklete sűrűbb, sötétebb és valamivel szagosabb.

A kizárólag anyatejesen táplált gyermekek esetében fontos tudni, hogy maga az anyatej, olyan tökéletesen „összeállított” táplálék, amely csaknem teljes mértékben képes felszívódni. Így az ilyen kisbabáknál nem jelent általában problémát, ha baba netán csak 4-5 naponta, esetleg hetente csak egyszer kakil, és akkor is nagyobb erőlködés nélkül. Amíg a baba viselkedése és étvágya a szokásosnak megfelelő, nincs ok aggodalomra.

6 hónapos kor után, az anyatej vagy tápszer melletti vegyes táplálkozás bevezetése gyakran együtt járhat a székrekedés (ismételt) megjelenésével. A „hozzátáplálás” jellemzője, hogy ezzel megváltozik a széklet szaga, sőt egyes ételek képesek meg is festeni azt, ami teljesen normális. Spenót után zöld, cékla és kékáfonya után akár vörös is lehet a széklet színe. 

Mivel a mellé táplált tápanyag már tartalmaz salakanyagokat, ezektől a szervezetnek meg kell szabadulnia. Ha ez nem sikerül valamilyen rendszerességgel, a széklet felgyűlik, beszárad és valóban lassú és fájdalmas ürítési nehézséget okoz. Mindenképp az a cél, hogy a gyermek külső beavatkozás (szélcső, kúpok, popsi lázmérőzés, hashajtók) nélkül tudjon székletet üríteni és ne alakuljon ki szorongás és a félelemből adódó székelt-visszatartási reflex a székletürítés körül. 

Ezt több módon tudjuk elősegíteni: 

  • Rendszeres mozgás: kisbabáknál a lábak mozgatása – bicikliztetés, óvatosan a pocak nyomkodása - segíti a bélmozgás beindulását, de rásegíthetünk erre egy kis hastáji masszázzsal is. (Nagyobb gyerekeknél jótékony hatású lehet a hasizom erősítő gyakorlatok, felülések rendszeres végzése.) 
  • Gyakori ivás: sokszor a normál mennyiségnél jóval kevesebbet isznak a gyerekek, ami önmagában a széklet beszáradásához vezet. Javasolt a sok tápszer és kakaózás helyett víz és rostos gyümölcslevek fogyasztása. 
  • Rostokban gazdag étrend bevezetése. A növényi rostok jellegzetessége, hogy valójában számunkra emészthetetlen anyagok (csak a bélben élő baktériumok képesek egy részüket lebontani), azonban sok vizet képesek felvenni, megduzzadnak, és ezzel ingerlik a bélfalat. Javasolt rostban gazdag zöldségek/gyümölcsök: paradicsom, sütőtök, narancs, őszibarack, sárgabarack, szilva – ha lehet, otthon frissen készítsük belőle ivóleveket. 
  • Nagyobb gyermekeknél a főzelékek bevezetése – borsó, bab, karalábé, káposztafélék, spenót, sóska, rendszeres adása enyhítheti a panaszokat. Hasznos rost dús élelmiszerek még a búzacsíra, búzakorpa, szilva, szőlő, must, teljes kiőrlésű péksütemények. (Kerülendő ételek: csoki, répa, alma, banán, krumpli, rizs). 
  • Makacs székrekedés esetén, - a gyermekorvossal való konzultációt követően - beöntés, olajak, hashajtó kúpok (Glicerines kúp)adása átmenetileg könnyíthetnek a kisgyermeken, enyhíthetik a fájdalmas székeléstől való félelmét is. Fontos azonban tudni, hogy ezekhez sajnos hozzá lehet szokni, így csak kellő körültekintéssel, és indokoltság esetén, orvosi javallatra alkalmazzuk. 
  • Segíti a kakilást, ha vaselinnel rendszeresen, de a kakilás előtt mindenképp bekenjük a popsi-lukat, hogy megelőzzük a fájdalmas felrepedést. Ha ezt mégsem tudtuk elkerülni, mossuk alaposan meg a popsit és kenjük be Neogranormonnal, mely segíti a regenerálódást. 
  • Hasznos segítség lehet, ha a már bilire szokott babákat a főétkezések után 2-3 percre bilire ültetjük. Sok esetben a picik annyira el vannak foglalva a világ felfedezésével, hogy nincs idejük kakilni, ez a módszer viszont erre jó alkalmat kínál. Adjunk a kezükbe arra a pár percre ún. „bilizős játékot”, ami lefoglalja őket, de ezzel csak ekkor játsszanak. Ha netán nem kerül kaki a bilibe, az sem baj, de segít kialakítani egy rendszert és biztosítja nekik a nyugalmat és a lehetőséget. 
  • Totyogósoknál előfordul, hogy szívesen pisilnek már bilibe, de a kakiláshoz pelust kérnek. Ilyenkor nyugodtan adjunk rájuk egyet, hogy csendben, félrevonulva elintézhessék a dolgukat.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?