Online időpontfoglalás

Iskolakezdés = hasfájás?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Iskolakezdés = hasfájás?

Az iskolakezdés kihívásokkal teli időszak, szülőknek, gyermekeknek egyaránt. Gyakran előfordul, hogy a kisebbek nehezen birkóznak meg a sok új élménnyel, helyzettel, különösen, ha most kezdik az iskolát. Előjönnek a szorongás testi tünetei, például a hasfájás, de ez a tünet jelentkezhet egy-egy vírusfertőzés velejárójaként, vagy jelezhet gasztroenterológiai problémát is. Dr. Vojnisek Zsuzsanna, gyermekgyógyász, gyermekgasztroenterológus szakorvosunk foglalja össze, mire figyeljünk, ha az iskolakezdés a hasfájást is magával hozza.

shutterstock_183547532.jpg

Szorongásos hasfájás

Az iskolakezdők egy teljesen új helyzetbe csöppennek, új iskolatársak, tanárok, tanórák, házi feladatok stb. A kisiskolások egy része nehezebben dolgozza fel ezt a nagy változást, szorongani kezdenek, és testi tüneteket produkálhatnak. Tipikus eset, amikor a reggeli készülődés közepette, épp indulnánk az iskolába, de megfájdul a hasa. Vagy egy nehezebb feladat, egy nem várt iskolai program indítja el a hasi panaszokat. Figyeljük meg, ahogyan megszokja az új helyzetet, barátokat szerez, belejön a sulis hétköznapokba, elmúlik-e a hasfájás. Ha a szorongás, hasfájás 3 hónapig sem szűnik meg, forduljunk gyermekorvoshoz, gyermekpszichológushoz.

Gyomorrontás, nasi, vírusfertőzés

Az iskolai közegben könnyen terjednek a vírusos megbetegedések, melyek gyakran járhatnak hőemelkedéssel, lázzal, hasfájással. Ha gyermekünk egy fertőzés során kevesebbet eszik, nincs olyan nagy étvágya, ne essünk kétségbe. Viszont mindenképpen figyeljünk a megfelelő folyadékfogyasztásra. Ahogy meggyógyul a betegségből, a hasfájás is elmúlik.

Gyomorpanaszokat okozhat az is, ha gyermekünk a megszokottól nagyon eltérő ételeket eszik. Az iskolai menzához is hozzá kell szokni, nem megy egyik napról a másikra. Adjunk neki pár hetet, és ha így sem múlnak a tünetek, forduljunk gyermekorvoshoz.

Ha magunk csomagolunk reggelit, tízórait vagy más kisebb snackeket, ne vigyük túlzásba az édességet. Hajlamosak lehetünk ilyenkor csokival, finomságokkal kompenzálni azt, hogy „szegény” gyermekünknek mennyi kihívással kell most szembenéznie (és persze nekünk is J). Legalább az uzsonnás csomagban legyen egy kis kedvére való, igaz? Gyermekünk édesség iránti vágyát próbáljuk inkább gyümölcsökkel, olajos magvakkal és kevesebb édességgel kielégíteni. Egy édességmámorban töltött naptól igencsak valószínű, hogy este a hasukat fogják fájlalni.

shutterstock_116061442.jpg

Gasztroenterológiai betegségek

Egyes tünetek nem feltétlenül köthetők az iskolakezdéshez, és hosszabb távon, hetekig sem múlnak el. A gyomor- és bélrendszert érintő betegségre gyanakodhatunk:

  • ha a hasfájás állandósulni látszik, 3 hónapon át legalább heti egyszer jelentkezik és éjszaka is panaszt okoz, felébred rá gyermekünk
  • ha egy-egy étkezést követően, vagy bizonyos ételek fogyasztása után jelentkezik
  • további tünetek is társulnak a hasfájáshoz, például étvágytalanság, haspuffadás, székletürítési zavar
  • stagnál vagy csökken gyermekünk súlya

Ilyen esetekben mindenképpen forduljunk gyermekgyógyászhoz, gyermekgasztroenterológushoz.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?