Online időpontfoglalás

Mi kerüljön az uzsonnás kulacsba?

Kezdődik az iskola, az uzsonna mellé innivalót is csomagolunk. De mi legyen az? A válasz először egyszerűnek tűnik: a legjobb választás a csapvíz vagy a szénsavmentes ásványvíz.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mi kerüljön az uzsonnás kulacsba?

Csakhogy gyakran a gyermek nem szívesen iszik vizet. A kulacsot szinte úgy hozza haza, ahogyan elvitte, délutánra nagyon elfárad, akár fejfájásra is panaszkodhat. Legszívesebben édes, cukrozott italokat, teát, szénsavas üdítőket kér, esetleg ilyeneket vásárol magának. Mit tehetünk ilyenkor?

A cukros és a szénsavas innivalók kortyolgatása hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz és az elhízáshoz is. Ráadásul ezek nem is oltják a szomjat. Segítsünk gyermekünknek leszokni a túl édes ízekről! Ha eddig csak szörp, gyümölcslé, tea volt a kulacsban, hétről hétre fokozatosan csökkentsük a cukortartalmat, hígítsuk vízzel az innivalót. Jó alternatíva, ha édesítetlen gyümölcsteát vagy gyümölcsök beáztatásával készített, úgynevezett infúziós vizet csomagolunk. Jó szolgálatot tehet az infúziós kulacs is. Édesítőszert szükségtelen alkalmaznunk, hiszen a cél éppen az édes íz preferenciájának csökkentése, a természetes ízek élvezete. Nagyobb gyerekekkel beszélgessünk erről. A kisebb gyerekeknek emellett segíthet valamilyen ösztönzés, például matricagyűjtés, élményajándék kilátásba helyezése is.

A kellő folyadékbevitel fontos a megfelelő koncentrációhoz is. Biztassuk a gyermeket, hogy az iskolában délelőtt és délután is igyon meg kb. egy-egy kulacs vizet. Ezenkívül az adott étkezés részeként elfogyaszthatja az iskolatej/gyümölcs programban vagy a közétkeztetésben kapott innivalót is. Mekkora legyen a kulacs? Alsó tagozatos gyermekeknek elegendő a kisebb, kb. 0,4 literes, a nagyobb gyerekek már elbírják a 0,6 literes kiszerelést is. A folyadékigény egyénileg változik. Például a meleg időjárás, az intenzív testnevelés vagy sport megemeli a szükségletet.

A koffeintartalmú innivalókat, az energiaitalokat gyermekkorban egyáltalán nem ajánljuk. A megfelelő koncentrációt az iskolában nem ezek, hanem a megfelelő időtartamú alvás, testmozgás, táplálkozás és folyadékfogyasztás segíti. Magas gyümölcstartalmú levek, kakaó, ivójoghurt alkalmanként, egy-egy étkezés részeként fogyasztható.

Nagyon fontos az is, hogy a kulacsot – főként az infúziósat – naponta tisztítsuk és szellőztessük.

Ha gyermekünk kulacsát megtöltöttük, ne feledkezzünk meg a saját folyadékbevitelünkről se…

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk