Online időpontfoglalás

Influenza elleni védőoltás

Hazánkban az influenzavírus minden évben november és március között okoz járványos megbetegedést, oltás nélkül pedig emberek ezreinek életét veszélyeztetheti. A biztos védelemért már októberben érdemes kérni az oltást!

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Influenza elleni védőoltás

Az influenzavírus cseppfertőzéssel terjed, és rendkívül ellenáll a környezeti hatásoknak. Három ismert törzséből jellemzően az A és B törzs okoz járványokat. Ezek altörzseiben rendkívül gyorsan mutálódó vírusok találhatók, amelyek szinte minden évben változnak annyit, hogy a korábban beadott védőoltások már nem elég hatékonyak ellenük. Ezért van szükség minden évben a védőoltásra, hiszen az ősszel érkező új vakcinák mindig az aktuálisan veszélyes vírusaltörzsek ellen nyújtanak védelmet, legnagyobb valószínűséggel a következő nyárig. 

Kiket veszélyeztet az influenza?

Az influenza okozta megbetegedés még az egészséges felnőtt szervezetet is hetekre ledöntheti a lábáról. A kockázati csoporthoz tartozó, veszélyeztetett embereknél azonban súlyos szövődményeket okozhat.

A leginkább veszélyeztetettek az idősek, illetve az immunhiányos állapotot előidéző betegségben szenvedők. Rendkívül fontos, hogy minden évben megkapják az oltást az asztmával, a májbetegséggel, a vesebetegséggel, a diabétesszel és a szívbetegségekkel élők is.

Miért kell oltani a gyermekeket?

Ugyanilyen fontos, hogy a 2 évesnél fiatalabb gyermekeket beoltassuk, mert az ő immunrendszerük és védekezőképességük még nem teljesen kifejlett. Számukra is ajánlható az RMC Clinics oltóközpontjában elérhető, négykomponensű Vaxigrip Tetra oltóanyag, hiszen ez már a 6 hónaposnál idősebb gyerekek számára is teljes körű védelmet nyújt.

Az óvodás- és iskoláskorú gyermekek oltása a saját egészségük és a család többi tagjának biztonsága érdekében is fontos. A felnőttkori felső légúti fertőzések leggyakoribb forrását az óvodából és oktatási intézményekből a gyerekek hozzák haza. Azzal tehát, ha magunkat és a gyermekeket is beoltatjuk, a család idősebb, veszélyeztetettebb tagjait védjük, az úgynevezett „fészekimmunitás” kialakításával.

Mikor érdemes influenza elleni oltást kérni?

A 2023. őszi szezonra már megérkeztek a négykomponensű vakcinák az RMC oltóközpontjába, tehát október közepétől foglalhatók az oltási időpontok. Ez indokolt is, mert a szakértők szerint az oltást néhány héttel a téli járványidőszak kezdete előtt érdemes beadni. Ez igaz a gyermekekre, a hatvan év felettiekre, a várandós vagy gyermekvállalást tervező nőkre is.

 

Ne várja meg az influenzaszezont! Foglaljon online időpontot influenzaoltásra most!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó influenza elleni védőoltás cikkeink Összes cikk