Online időpontfoglalás

Köhögés, láz – meddig érdemes otthon kúrálni magunkat és mikor fontos orvoshoz fordulni?

Blogunkból megtudhatja, milyen tünetek után ajánlatos orvoshoz fordulni.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Köhögés, láz – meddig érdemes otthon kúrálni magunkat és mikor fontos orvoshoz fordulni?

Idén szokatlanul korán kezdődött az influenza-szezon (ahogyan ezt egy másik blogbejegyzésünkben az infektológus is prognosztizálta), de az influenza mellett számos egyéb vírusos megbetegedéssel is találkozunk.

Mikor érdemes az otthoni öngyógyítással felhagyva orvoshoz fordulni?

Ezt kevésbé napokban, mint inkább a tünetek súlyosságában méri az orvos. Rengeteg mostanában a felső légúti panasz – ha ezek elkezdenek lefelé húzódni a tüdőre, elkezd szúrni, fájni, kialakul egy ún. mellkasi diszkomfort, akkor mindenképp érdemes a mézes tea, C-vitamin, ágynyugalom helyett orvoshoz fordulni. A vírusos megbetegedések legnagyobb veszélye a felülfertőződés, ez akár 3-5 napon belül is megtörténhet – időseknél hamarabb, fiatalabbaknál kicsit később, és ezt persze befolyásolhatjuk gyógyszerrel is. Akárhogy is, ha a közérzetünk romlik, a tünetek elhúzódóvá válnak, 3-5 nap köhögés után mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.


A köhögésnek számos oka lehet, ezért is érdemes a belgyógyásznál kezdeni a kivizsgálást, aki differenciál diagnosztikával jár utána, hogy légúti fertőzés, reflux, gyógyszer mellékhatás (pl. vérnyomáscsökkentő), szívelégtelenség, tüdőgyulladás, vagy asztma állhat a háttérben – hogy csak a leggyakoribbakat soroljuk.

A betegség után hosszan fennmaradó köhögéssel nem csak a Covid után találkozunk, a „maradványköhögés” akár hónapokig is kínozhatja az embert. Ez az elhúzódó száraz köhögés jellemzően nem mélyről jövő, inkább garat vagy gége irritáció jellemzi. Ha nem kezeltetjük időben, az eredeti vírusfertőzés felülfertőződhet baktériummal, ami már csak antibiotikummal gyógyítható.


A láz egy természetes folyamat, azt jelzi, hogy a szervezetben gyulladás van, ami ellen az immunrendszer mindig küzd, ez a „küzdelem” pedig emelkedett hőmérsékleten hatékonyabb. Az elmúlt 10 évben, főleg a gyermekgyógyászatban előtérbe került, hogy ne csillapítsunk rögtön lázat (amíg az inkább hőemelkedés), hagyjuk, hogy az immunrendszer megharcoljon a vírussal. Ilyenkor ágynyugalom, mézes tea, C-vitamin javasolt.

Ha viszont egyéb, komolyabb gyulladásra utaló tünet is van (pl. erősebb torokfájás) akkor érdemes olyan gyulladáscsökkentőt beszedni, amit lázat is csillapít (ne paracetamolt, ami kifejezetten lázcsökkentő), hogy a gyulladás ne súlyosbodjon. Ha ilyenkor egyáltalán nem csillapítjuk a hőmérsékletet, akkor félő, hogy a gyulladás szétterjed és nehezebb lesz megfogni.

 

Mivel a fertőzés leginkább cseppfertőzéssel terjed, ezért a legkönnyebb átadási mód a köhögés és orrfolyás, erre figyeljünk legjobban, amikor a környezetünket meg akarjuk kímélni a betegségtől.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk