Online időpontfoglalás

Influenza elleni oltást minél hamarabb, mindenkinek!

2021-ben világszinten „elmaradt” az influenzajárvány, mert a Covid miatt távolságot tartottunk, maszkot viseltünk. Az influenza azonban korántsem tűnt el, idénre a korábbinál is keményebb járványidőszakot jósol az infektológus.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Influenza elleni oltást minél hamarabb, mindenkinek!

Globális immungyengeség

Az influenzajárvány elmaradása nem stimulálta a szervezetet, a védettségi szint erősítését, ahogy a megelőző években rendszeresen. Ezért idén egy kicsit mindenkinek gyengébb az immunrendszere, a szokásos vírusadagból kisebb is elegendő lesz a lebetegedéshez és ugyanaz az adag is jobban megvisel majd minket. A gyermekgyógyász azt is látja, hogy nem csak az influenza terjed idén jobban, hanem minden más vírus is (pl. kéz-láb-száj betegség).

Egy másik hatása az előző évek elmaradt járványának, hogy az idei hamarabb kezdődött és nem is a szokásos 6-8 hétig, várhatóan inkább hónapokig tart majd, és szélesebb tömegeket is betegít meg.

Dr. Papp László gyermekgyógyász-infektológus a tavaly elmaradt járvánnyal kapcsolatban hangsúlyozza a külső védelem szerepét: a maszk (bármilyen) egyfajta határvédelem, azért működik, mert a megfertőződés pillanatában az a fontos kérdés igazán, hogy a fertőző vírusadagból mennyi jut be a szervezetbe, illetve mennyi jut el belőle az orr helyett a tüdőig. Ez a vírusadag kórokozónkként és egyénenként is változik, hiszen más-más immunrendszer különböző adag vírussal képes megküzdeni. Hasonlóképpen ezt a határvédelmet erősítik a gyakori, alapos kézmosás és a másfél méteres távolságtartás.

A külső védelem után az oltással kapcsolatban az infektológus nem győzi hangsúlyozni, hogy nem élő vírussal oltanak, az oltóanyag valójában inaktivált, ún. alegység vakcina, amely az influenza vírusnak a felszíni antigénjeit tartalmazza (H és N) csupán. Az, aki arra panaszkodik, hogy az oltás után lett influenzás, annak a szervezetében már ott lappangott – tünetek nélkül – a vírus, a lebetegedésnek semmi köze az oltáshoz. Azt viszont egyszerű belátni, hogy akkor védjük igazán az arra legjobban rászorulókat – a 60 éven felülieket, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedőket, a csökkent immunitásúakat és a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nőket – ha nem csak ők, de családtagjaik is kérik az oltást. Az influenza ugyan nem annyira halálos, mint a Covid, de ettől még nagyon is veszélyes. Az országos halálozási statisztikákból tisztán kiolvasható, hogy minden év január-márciusa között van a csúcs, ami egyértelműen összeköthető az influenzával és annak szövődményeivel.

Az influenzajárvánnyal kapcsolatban megszokhattuk, hogy január 2. hetében kezdődik és általában 6-8 hétig tart, ez a csúcsidőszak. Az időzítés leginkább a közösségi életünk szabályaitól függ, valamennyire az időjárástól is persze, de kevésbé. A karácsonyi szünet után a gyerekek visszatérnek az iskolába, ők kapják el először és kezdik terjeszteni ezt a könnyen elkapható betegséget. A járvány 3-4. hetétől aztán bekapcsolódnak a felnőttek is.


Ha „fáj mindenem”, akkor az jó eséllyel influenza

Idén az influenza „A” és „B” vírustörzse közül az „A” a legelterjedtebb, ez a kettő közül az intenzívebb tüneteket produkáló. Az RMC által is használt oltóanyag mindkét vírustörzs kombinációját tartalmazza.

Az influenza szokásos tünetei idén is a rövid (1-2 napos) lappangási idő, a hirtelen magas láz, levertség, végtagfájdalom, könnyezés (vizes tekintet), piros arc, hidegrázás a magas láz miatt, fejfájás, a 2-3. naptól kezdve pedig számíthatunk orrváladékozásra és száraz köhögésre.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk