Online időpontfoglalás

„Itt van az ősz, itt van újra”

És egyelőre nagyon szép az idő, élvezzük a napsütést, az erdőkben gyönyörű színekben pompáznak a fák. Viszont hamarosan érkeznek a hűvös szelek, nyomukban megfázással, náthával.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
„Itt van az ősz, itt van újra”

Mire figyeljünk? -  kérdezzük Dr. Bereczki Szilárd, fül-orr gégészt.

Igen, sajnos a hideggel, szelekkel, ködös, párás idővel szinte automatikusan együtt járnak a  megfázásos, köhögéses megbetegedések. Ezzel egyidőben a már jól ismert koronavírus által okozott pandémia második hulláma is elérte hazánkat. Nem térnék ki rá, hogy ez a milyen tünetekkel jelentkezik, hiszen ezt már – remélhetőleg - mindenki tudja. Alapvető fontosságú, hogy figyeljünk a megfelelő öltözködésre és a kellő vitamin- illetve tápanyag bevitelre.

 

Szintén sokat hallunk az influenza oltás fontosságáról, mire kell ezen kívül még figyelnünk? 

A különböző tünetek más okból is jelentkezhetnek. Lesajnált terület a közönséges nátha, mely szintén ősszel-tavasszal gyakori. Gyermekkorban 6-8, felnőttkorban 2-4 alkalommal is jelentkezhet évente. Gyakran a hasonló panaszok hátterében akár az allergia is állhat. E népbetegség egy része  szezonális (pollenallergia, amiben hazánkban agresszív, vezető helyen áll a parlagfű), de a tünetek az év bármely időszakában megjelenhetnek. Mindennapjainkban egyre gyakoribb a poratka, a penész, házi kedvenceink szőre, és egyéb anyagok miatt fellépő allergia.

 

Mennyire kell komolyan venni az allergiát? Sokan „beárazzák”, hogy évente egy-kétszer kicsit köhögnek, tüsszögnek, beszednek pár gyógyszert és kész, egy idő után elmúlik.

Nem szabad ezt elhanyagolni! Mindenképpen érdemes megvizsgáltatni az orr- és a szájnyálkahártya állapotát, mert ezzel az „allergián túli” elváltozásra is fény derülhet. Ilyen például az orrpolipózis. Az orrpolip az orrüreg és/vagy az orrmelléküreg nyálkahártyájának gyulladásos eredetű megbetegedése. Az esetek harmadában allergiás eredetű. Ezenkívül nagyon kellemetlen az arc- és homloküreg gyulladás, melyet a nyálkahártya-duzzanat és a fokozott váladéktermelődés okoz, megakadályozva az üregrendszerek természetes tisztulását. A pangó váladék felülfertőződhet bakteriálisan is, amely a panaszok fokozódásához vezet. A felső légúti fertőzések között szintén gyakori a mandulagyulladás, a garatgyulladás és a gégegyulladás. Ezek kialakulásában fő szerepük van a vírusoknak, de nem ritka a bakteriális felülfertőződés sem.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

A legtöbb figyelmet a felső légúti fertőzések kapcsán gyermekeink védelmére kell fordítanunk. Náluk ezek a problémák akár 20-25 százalékban középfülgyulladást okozhatnak, a megbetegedést követő harmadik-negyedik napon. Korai tünetek között jelentkezhet a sárgás-zöldes, sűrű, nehezen ürülő váladék megjelenése. Ezzel egy időben fülfájdalom is felléphet, amit középfülgyulladás is okozhat.

Felnőtteknél a gennyes köpet, a sűrű orrváladékozás figyelmeztet egy esetleges bakteriális felülfertőződésre. A tünetek általában gyorsan kialakulnak, és a második-harmadik napon a legkifejezettebbek. Füldugulás, orrhang, rekedtség és levertség szintén jellemző tünetek.

A fül-orr-gégészeti szakvizsgálatot az egy hétnél hosszabb ideig fennálló, általános kezelésre nem javuló, esetleg súlyosbodó tünetek esetén mindenképpen javasoljuk.

 

Milyen jó tanáccsal tud szolgálni nekünk?

Záró gondolatként hadd idézzem Cserna-Szabó András szavait, miszerint: „A legfőbb érték az egészség. Minden más csak ez után jön. Még a boldogság is.”

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk