Online időpontfoglalás

Kaphat-e Covid-19 elleni oltást endokrin, autoimmun beteg?

Dr. Bajnok Éva endokrinológusunk cikke.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Kaphat-e Covid-19 elleni oltást endokrin, autoimmun beteg?

A válasz egyértelműen igen. Valamennyi oltás ellenjavallata között szerepel, hogy megfontolás tárgya lehet, ha az autoimmun betegség esetleges fellángolása életet veszélyeztető, súlyos állapotot idézne elő az oltás következtében aktivizálódó immunfolyamatok miatt.  Mit értünk ez alatt? Van néhány ritka endokrin betegség, ami bizonyos helyzetekben vagy megviseli a szervezetet és gyengíti az immunrendszert vagy éppen a kezelése miatt adott immunmoduláló szerek miatt ugyan nem veszélyes, de esetleg nem vált ki megfelelő ellenanyag termelődést (tehát felesleges vagy a védettség érzését keltheti). Ilyen lehet például steroid kezelésre szoruló jelentős pajzsmirigy gyulladás, kezeletlen, magas cukorértékek (pl. tartósan 14 mmol/L feletti), egyes aktív endokrin daganatok. A nagyon gyakori Hashimoto thyreoditis nem tartozik ezen betegségek közé. A betegséget esetleg kiváltó magas antitest szint (aTPO, aTG) sem. (Itt jegyzem meg, hogy egyre gyakrabban látunk Covid-19 fertőzést elszenvedetteken egyébként jól gyógyuló pajzsmirigy gyulladást, illetve 10-30%-os gyakorisággal ú.n. postcovidos tünetegyüttest). A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság egyértelműen fogalmaz: „A védőoltások beadásának egyetlen biztos ellenjavallata van, ez pedig a védőoltás alkotórészeire vonatkozó súlyos allergiás (anafilaxiás) reakció.”  (Frissítés: 2021.03.30.)

A Pfizer-BioNtech, a Covid-19 Moderna, az AstraZeneca Covid 19 és a Sinopharm SARS-CoV2 Vakcinák alkalmazási előiratai alapján fontos kiemelni, hogy a pajzsmirigy egyetlen betegsége, beleértve a hiper- és hipofunkciós kórképeket, gyulladásokat, autoimmun folyamatokat, daganatokat sem képezi ezen oltóanyagok kontraindikációját. Ennek részeként, az emelkedett aTPO, TG és aTG szintek sem képeznek ellenjavallatot. Ezen túlmenően az oltás minden egyéb, endokrin betegséggel élő személyeknek is javasolt, beleértve a mellékveseelégtelenség minden formáját, a hypophysis betegségeket, még a Cushing-szindrómát is. Hasonló szabályozás érvényes minden, megfelelően kezelt, egyensúlyban lévő krónikus betegségre vonatkozóan. Fontos hangsúlyozni, hogy krónikus betegségben a Covid-19 fertőzés súlyosabb lefolyásától és komolyabb szövődményektől kell tartani, ezért a krónikus betegek, így az endokrin betegek számára is az oltás általi megelőzés különösen nagy egészséghaszonnal jár.

A Szputnyik V vakcina (Gam-Covid-Vac) esetén pedig elővigyázatossággal alkalmazható nem megfelelően kezelt cukorbetegség esetén, illetve ha jelentős eltérések mutatkoznak a pajzsmirigyfunkciós értékekben.

Kivételesen ritka esetektől eltekintve tehát a Pfizer-BioNtech, a Covid-19 Moderna, az AstraZeneca Covid-19 és a Sinopharm SARS-CoV2 Vakcinák, körültekintéssel pedig a Szputnyik V vakcina (Gam-Covid-Vac) oltóanyag is javasolt endokrin betegség esetén is.

Ha ennek ellenére kérdése, kétsége van, forduljon bizalommal szakorvosainkhoz!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?