Online időpontfoglalás
h_tejespoharral_no.JPG
A csontritkulás (osteoporosis) az egész világon jelen lévő, és a lakosság öregedésével egyre nagyobb gondot okozó megbetegedés. A szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek mellett a legjelentősebb népegészségügyi problémát jelenti. A csontritkulás a magyar lakosság közel 10 százalékát is érintheti! Általánosságban a negyvenes éveikben lévő nők jelentik a legveszélyeztetettebb populációt világszerte. Korai szűrési módszerekkel lehetségessé válik mindenki számára, hogy megbecsülhető legyen a csonttörés esélye, illetve a csontritkulás mértéke.
Klinikánkon az osteoporosis szűrése során a sarokcsont csontsűrűség vizsgálatát egy osteodenzitometriás ultrahangos készülékkel pár perc alatt elvégezzük. Egy gyors, fájdalommentes vizsgálat megéri, hogy „biztonsággal támaszkodhasson” csontjaira.

Hogyan előzhető meg és kezelhető a csontritkulás?

Ha csontritkulás miatt egy csigolyatörés már bekövetkezett, akkor ez láncreakcióvá sokasodva nagy mértékben növelheti a további törések valószínűségét.
Azonban a korai diagnózis segítségével megelőzhető mind a további csontleépülés, mind a csonttörés rizikója. A terápiás kezelés alapja a csontvesztés lelassítása, illetve megszüntetése; a szervezet megfelelő kalcium és D-vitamin ellátottságának biztosítása, továbbá a fizikoterápia, a mozgás, és egészséges étrend előírása.

Hogyan épül a csont – mi történik az egészséges csontszövetben?

A csontszövetünk összetétele és felépítése folyamatosan változik. Gyermek, illetve fiatalkorban a csont állománya folyamatos épül, majd 25-30 éves korra a folyamatosan növekedés, erősödés és vastagodás időszaka általában befejeződik. Csontvázunk ekkorra éri el az ún. csúcs-csonttömeget. Ezt követően egy olyan periódus kezdődik, amikor egyensúly áll be a csontállományban, vagyis ugyanannyi csont bomlik le, mint amennyi épül.
40 éves kortól mindenkinél megindul a csontszerkezet gyengülése és leépülése. Nőknél a menopausa
időszakában ez a folyamat évi 1-3%-ra is felgyorsul.

Az osteoporosis egy olyan kórkép, melyben a csontok állapota meggyengül, felépítésük megváltozik, törékenyebbé válnak. Ezáltal szignifikánsan megnő a csonttörések előfordulása.

Ennek az állapotnak a kialakulásában testünk minden csontja érintett, azonban a csigolyatörések, a csípőtáji- és alkartörés (más néven combnyak- és csuklótörés) előfordulása a leggyakoribb.
A combnyaktörés igen súlyos állapothoz vezethet, különösen az idős embereknél, mely az ágyhoz kötöttség miatt a betegek életminőségét végérvényesen megronthatja, illetve növeli további szövődmények, pl. a tüdőgyulladás, vagy mély vénás trombózis esélyét.

A nőknél a leginkább hajlamosító tényező maga az életkor, illetve a kor előre haladtával bekövetkező klimax (változókor). Ilyenkor ugyanis a női nemi hormonok (ösztrogén és progeszteron) mennyisége megváltozik, ennek köszönhető a csont fokozott pusztulása.

A csontritkulás részben modern korunk hozadéka. A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás vagy az ülő foglalkozás egyaránt szerepet játszanak a csontritkulás elterjedésében.

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a csontleépülés nem csupán orvosi kezeléssel csökkenthető, mint pl. csont építéséhez szükséges ásványi anyagok és D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele, hanem a megfelelő életmód, pl. a rendszeres testmozgás szintén lassítja a csontállomány pusztulását.

Mit tehet, hogy csontjai egészségesek maradjanak?

A csontritkulás azért kapta a „néma járvány” nevet, mert kezdetben gyakorlatilag észrevétlenül zajlik. Figyeljen a táplálkozására, fogyasszon kalciumban gazdag ételeket, mozogjon rendszeresen, és vegyen részt mihamarabb csontritkulás szűrésen, hogy még idejében megelőzhesse bajt.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?