Online időpontfoglalás

Balesetmegelőzés - a nyitott ablak veszélyei

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Balesetmegelőzés - a nyitott ablak veszélyei
h_ablakban_gyerekkel.jpg
(Forrás: http://office.microsoft.com/hu-hu/images)
A USA Today cikke szerint még mindig nagyon gyakran fordul elő, hogy egy gyerek kiesik az ablakból.
Itthon is történt jónéhány drámai eset, nemrég Mohácson egy hároméves kislány esett ki az ablakból és szenvedett életveszélyes sérüléseket. A hírekben arról is hallani időnként, hogy egy hasonlóan komoly zuhanást hogyan úszott meg csodával határos módon valaki. A valóságban azonban sajnos nagyon ritka, hogy enyhe sérüléssel ússzák meg a gyerekek a zuhanást, ezért érdemes megelőzni a veszélyes helyzeteket. A megelőzés leghatékonyabb módja, ha az ablakokra védőrácsot szereltetünk fel, de vendégségben vagy nyaraláskor - idegen helyen - fokozottan kell figyelni arra, hogy gyermekünk ne maradjon a nyitott ablaknál egyedül, ill. hogy az ablak közelében ne legyen olyan bútor, amiről fel tud mászni az ablakhoz.

A legtöbb ilyen jellegű baleset az óvodáskorúakkal történik, bennük még nincs kialakult veszélyérzet, ráadásul nagyon érdekli őket minden „tiltott” terület, és mivel fejük a testük többi részéhez képest aránytalanul nagy és súlyos, könnyebben billennek meg, borulnak fel egy ilyen szituációban. Érdemes már nekik is elmagyarázni, hogy miért veszélyes a nyitott ablak közelében játszani. Ha valami érdekes történik az utcán, inkább ajánljuk fel, hogy a kezünkből megnézheti, de a ficánkoló gyerekkel a kezünkben mi is legyünk óvatosabbak az ablaknál.
Szellőztetés idejére tartsuk magunk mellett a gyermeket, vagy csak bukóra nyissuk ki az ablakot, és a védőrács tervezésekor tájékozódjunk arról, hogy milyen típusú és sűrűségű rács a legbiztonságosabb. Az erkélyen, magasabban lévő teraszon ugyanezeket a szabályokat érdemes betartani, az erkélyajtóhoz ajánlott biztonsági gyerekajtót is felszerelni, és azt mindig zárva tartani, ha otthon van a gyermek.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?