Online időpontfoglalás

Bélflóra táplálással az immunrendszer erősítéséért

Kudron Emese dietetikusunktól

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Bélflóra táplálással az immunrendszer erősítéséért

“Az vagy amit megeszel” - és valóban. A baktérium szó hallatára elsőként negatív gondolataink támadnak, viszont testünkben és testünkön számos hasznos baci él. A beleinkben élő baktériumok száma és típusa (bélflóra) étrendünktől függ. Az egészséges bélflóra kulcsfontosságú, hiszen immunrendszerünk része és kiemelten fontos védő funkciót tölt be. Hatékonyan tudatos táplálkozással, azaz a bélbacik etetésével támogathatjuk természetes védekező rendszerünket. Baktérium-egyensúly felborulás esetén nagyobb esély van bizonyos krónikus betegségek és étel-intoleranciák kialakulására.

probiotikumok_rmc_dietetikus_belflora_jpeg.JPG

Fogalmi áttekintő - pro-, pre-, szim-, poszt

Probiotikumok az egészség szempontjából bizonyítottan hasznos bélbaktériumok. Ahhoz, hogy beleinkben vígan éljenek és szaporodjanak, prebiotikumokkal táplálkoznak. Az olyan termékeket, melyekben együttesen van a baci és a hami, szimbiotikumnak nevezzük. A témában új fogalomként jelent meg a posztbiotikum, amit a jó bélbaci állít elő élettevékenysége során. Emiatt nem mindegy, mit eszünk, beleinkben mivé bomlik le, bomlás után pedig milyen anyagok keletkeznek belőle. Mindez befolyásolja a bélbacik összetételét, ezáltal egészségünket is.

Mit is tehetünk bélflóránk védelméért?

Természetes forrásból napi két kis pohár (300-400 gramm) probiotikus natúr joghurt, nem tej alapú savanyított kókusz-, szója készítmény már elegendő hasznos baktériumot tartalmaz. Egyéb savanyított, fermentált élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, kimchi, miso, tempeh is tartalmaznak élőflórát.

„A változatosság gyönyörködtet” - igaz ez a jótékony bélbacijainkra is. Érdemes az őket tartalmazó élelmiszerekből változatosan enni, nem csak amiatt, hogy ne unjuk meg étrendünk, hanem bélflóránk egyedisége miatt is.

Étrendkiegészítés okosan

Kudron Emese dietetikusunk tapasztalata szerint a rohanó mindennapok forgatagában nem garantált, hogy kizárólag természetes táplálékok segítségével elegendő jótékony baktériumot és a számukra szükséges prebiotikumot bejuttatjuk a szervezetbe. Ilyenkor megbízható minőségű kiegészítéssel tehetünk egy nagy lépést saját egészségünkért. A hozzá érkezők táplálkozási szokásait figyelembe véve szükség esetén segít a számukra megfelelő és egyénre szabott probiotikum-kiegészítésben. Például egy színes, hétköznapokba is beilleszthető gyors fogással:

Szimbiotikus káposztás-körtés saláta joghurtos öntettel

  • 1 nagy marék savanyú káposzta
  • 2 marék zöld leveles saláta
  • 0,5 db körte
  • 1 zárt marék dió
  • 1 zárt marék parmezán
  • 1-2 teáskanál friss zöldfűszer
  • 0,5 kis doboz probiotikus joghurt
  • só, zöldbors

A leveles zöldséget összekeverjük a darabolt savanyú káposztával. Körtedarabokkal, durvára tört és pirított dióval, és parmezán forgáccsal szórjuk. Tetejét sóval, zöld borssal ízesített joghurttal öntjük le és megkoronázzuk friss zöldfűszerrel. Remekül illik hozzá a bazsalikom, petrezselyem, zeller, zsálya, citrom menta.

 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?