Online időpontfoglalás

Egy újabb súlyos betegség, ami oltással már megelőzhető

Az agyhártyagyulladás az egyik legfélelmetesebb betegség, amivel egy gyermekgyógyász találkozhat. Egy különösen veszélyes típusát a Neisseria nevű baktérium okozza, amely az esetek negyedénél maradandó károsodással jár, illetve halállal végződik.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Egy újabb súlyos betegség, ami oltással már megelőzhető

A tünetek egy része általánosnak tekinthető, hiszen fejfájással, lázzal, letargiával és hányással jár. De egyértelműen erre a betegségre utal, és mindenképpen azonnal forduljunk orvoshoz, ha nagyfokú ingerlékenységet, merev nyakat, zúzódásszerű bőrelváltozásokat, fényérzékenységet tapasztalunk. A diagnózist gerincvelő folyadékból történő mintavétellel lehet felállítani.

Az időben felismert betegség jól gyógyítható intravénás antibiotikummal, éppen ezért fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor ne kezdjék el a szülők maguk a kezelést. Az általános tünetek miatt talán könnyebben nyúlhatnak egy-egy megmaradt, korábban kiváltott antibiotikumhoz, de ha így tesznek, késleltetik a diagnózis felállítását és a jelentősen rontják a betegség lefolyását, a gyógyulási esélyeket.

A betegség súlyos, a halálozási arány 10-15%-ra tehető, az esetek további 20 százalékánál hallássérülést, végtagveszteséget, illetve értelmi károsodást okoz.

A legveszélyeztetettebb korosztály az egy év alatti csecsemők, és a 16-21 év közöttiek, akik nagyobb közösségekben élnek (pl. kollégium, tábor, katonai bázis stb.).

Szerencsére most már biztonságos és hatékony ellenanyag érhető el a Neisseria eredetű agyhártyagyulladás ellen. A 2 hónapnál idősebbek számára a „C” törzs elleni vakcina áll rendelkezésre, a 12 hónap felettieknek a kombinált (ACWY), és a legújabb, a „B” törzs ellen is kapható már oltóanyag. Európa nagy részén, így Magyarországon is a „B” törzs a leggyakoribb.

Az oltóanyag beadását javasoljuk minden gyermek számára, különös tekintettel a bölcsődéseknek, valamint az egyetemre, főiskolára készülő fiataloknak.

Ha további kérdése van, forduljon bizalommal gyermekgyógyászainkhoz.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?