Online időpontfoglalás

Gyovai Éva ritka betegségéről vallott a Facebookon – Mit kell tudni a hólyagfájdalom-szindrómáról?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Gyovai Éva ritka betegségéről vallott a Facebookon – Mit kell tudni a hólyagfájdalom-szindrómáról?

Gyovai Éva Facebook oldalán írt kellemetlen és ritka betegségéről, az IC szindrómáról. A bejegyzést már több mit 103 ezren megosztották. Nem véletlen, hogy a poszt ilyen nagy nyilvánosságot kapott, az IC- más néven hólyagfájdalom-szindróma ugyanis becslések szerint körülbelül 20 ezer embert érinthet Magyarországon, amiből mindössze pár száz esetet diagnosztizáltak. A betegség rendkívül kellemetlen tünetekkel jár, súlyosan rontja az életminőséget, a diagnosztizálása hosszú és nehéz folyamat. Dr. Lovász Sándor urológusunkat, a hólyagfájdalom-szindróma egyik kiemelkedő hazai szakértőjét kérdeztük a betegségről.

Kínzó tünetek, romló életminőség

A tudományos körökben IC/BPS (interstitial cystitis/bladder pain syndrome) néven ismert betegség jellemzően erős hólyagtáji vagy húgycső fájdalommal jár, amely a hólyag telítődésére fokozódik és gyakori vizelési ingerrel párosul. Nem ritka, hogy a betegségben szenvedők naponta akár harmincszor ürítik a hólyagjukat, az éjszakai órákban 15-20-szor. Ez hosszútávon nagymértékben rontja az életminőséget: az érintettek képtelenek rendesen kipihenni magukat, ami a folyamatos fájdalommal és az igen gyakori vizeléssel párosulva korlátozza a munkaképességet, és gyakran a munkahely elvesztéséhez vezet.  A húgycső- és hüvelyi fájdalom a házaséletet teheti lehetetlenné.

ic_3.jpg

A leginkább aluldiagnosztizált betegség

A nagyon kellemetlen és erős tünetek ellenére a hólyagfájdalom szindróma sajnos Magyarországon ma a leginkább aluldiagnosztizált betegségnek számít, az esetek csupán 1-2%-ában képesek felismerni az orvosok. Ennek következtében az érintettek nagy részének esélye sincs megfelelő kezelésben részesülni. A páciens tünetei így egyre rosszabbodnak, rontják az életminőséget, iszonyatos lelki terhet jelentenek és gyakran depresszióhoz, súlyosabb esetben öngyilkossághoz vezethetnek.

Nincs is ilyen betegség, maga csak szimulál!

A hólyagfájdalom szindróma diagnosztizálása nem egyszerű feladat, ugyanis nincs egyetlen olyan tünet vagy vizsgálati lelet, ami egyértelműen bizonyítaná a betegség jelenlétét. Az alhasi panaszokkal érkező pácienseknél gyakran prosztatabántalmakra, nőgyógyászati problémákra gyanakodnak az orvosok. A tünetek elhúzódásakor az orvosok sokszor azt gondolják, hogy az érintettek csak szimulálnak, a panaszok mentális eredetűek, ezért pszichiáterhez irányítják őket. A diagnózis felállításához szükséges vizsgálat időigényes és nyugodt környezetet igényel. A pontos diagnózishoz minden hasonló tünetekkel járó betegség lehetőségét ki kell zárni. Ilyenek lehetnek a gyulladások, bakteriális fertőzések, hólyagkövek és a daganatok.

ic_2.jpg

Összetett kezelés

A betegség az orvostudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de a tünetek megfelelő kezeléssel enyhíthetők, az életminőség nagymértékben javítható. Minél korábban megkezdett kezeléssel a kínzó panaszok eredményesen csökkenthetők, 4-5 hónap kezelés után teljesen tünetmentessé válhat a páciens.  A betegség korai szakaszában megfelelő étrenddel, például kálium-mentes diétával, illetve koffein és alkohol elhagyásával, valamint a vizeletet savanyító ételek, gyümölcslevek elkerülésével enyhíthetőek a panaszok. Súlyosabb esetekben orvosi beavatkozásra, kezelésre van szükség. Leghatásosabbnak a helyi (hólyagba fecskendezett) gyógyszeres kezelés bizonyult a sérült nyálkaréteg helyi pótlására, így enyhíthető a gyulladás és csökkennek a panaszok. Tartósabb eredményt biztosít a fájdalom-receptorok leégetése a hólyag nyálkahártyájában.

ic_1.jpg

Az orvosok továbbképzése szükséges

A legfontosabb küldetés, hogy a lakosság és az orvosok is megismerjék a betegséget. Ehhez az orvosok minél szélesebb körű tájékoztatása és továbbképzése szükséges, és itt nemcsak az urológusokról van szó, hanem háziorvosokról, nőgyógyászokról, pszichológusokról is. Nagyon fontos emellett, hogy a kezeléseket egyszerűbbé és könnyebben elérhetővé tegyék a betegek számára. A Rózsakert Medical Centerben folyamatos kutatómunkát végzünk a legújabb gyógymódok kidolgozása érdekében. Legutóbbi eredményünk az önkatéterezés módszerének kifejlesztése, amellyel a páciens egy betanítás után az otthonában, saját kezűleg végezheti el a hólyagkezelést, ezzel csökkentve a szükséges betegvizitek számát. Ezzel pácienseink sok időt, pénzt és energiát spórolhatnak, hiszen sokan Budapesttől távol laknak, órákat utaznak egy kezelésért.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?