Online időpontfoglalás

H1N1 oltás kívülről, belülről

Az utóbbi időben rengeteg információ jut el hozzánk a H1N1 oltásról.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
H1N1 oltás kívülről, belülről
Ezek közül néhány részben megalapozott, (orvos jogilag felelősségre vonható, ha nem oltatja be magát és emiatt továbbfertőzi a betegeit), mások nevetségesek (összeesküvés-elmélet, miszerint mikrochipeket fecskendeznek be az oltással együtt…). Az orvosok véleménye is erősen megoszlik az oltást illetően.
Annak érdekében, hogy eloszlassuk a félelmeket és aggályokat, a gyermekorvosok a Rózsakert Medical Centerben összeállítottak egy listát a H1N1 vírusfertőzésről leggyakrabban feltett kérdéseket illetően.

Milyen típusú influenzaoltások léteznek Magyarországon?
A hagyományos szezonális influenza elleni védőoltás 2009-es változata (Rózsakert Medical Centerben a GlaxoSmithKline által gyártott Fluarix nevű oltóanyag), már 6 hónapos kortól biztonságosan adható. Az ilyen típusú vakcina védelmet nyújt a mindenki által jól ismert szezonális influenza ellen, ami decembertől márciusig kering és fertőz. Ez az oltás biztonságos, hatékony és alaposan tesztelt, de nem véd az új H1N1 influenza, más néven sertésinfluenza ellen. Ennek a betegségnek a megelőzésére külön oltóanyagot fejlesztettek ki.
A Magyar gyógyszeripar által kifejlesztett sertésinfluenza elleni vakcina, az úgynevezett FLUVAL P, egy teljes sejtes vakcina, (azaz elölt teljes influenzavírust tartalmaz), amit kifejezetten azért kísérleteztek ki, hogy megakadályozza a H1N1 vírus által okozott betegséget. Ez az egyetlen fajta H1N1 oltóanyag, amely Magyarországon kapható. Az oltóanyag új, mivel a betegség is új.

Melyik influenza elleni védőoltást érdemes beadatni?
Mindkettőt!

Be lehet-e adni a két oltást egy időben?
Vannak azt alátámasztó adatok, hogy a magyar Fluval P és a magyar Fluval AB (szezonális influenzaoltás) egyidejű befecskendezése felnőtteknél hatékony. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és a Center for Disease Control Atlantában szinten ajánlja az USA-ban forgalmazott split (hasított) vírus vakcina és H1N1 elleni oltás egyidejű beadását. Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a különböző márkájú oltóanyagok keverhetőek-e, és arra sem, hogy a 18 év alatti korosztályban a Fluval P és a Fluval AB egyszerre való adása hatékony-e.
Annak érdekében, hogy jobban feltérképezzük az oltóanyagok lehetséges mellékhatását, mi, a gyermekorvosok a Rózsakert Medical Centerben azt ajánljuk, hogy a Fluval P-t kell beadni először, majd 2 hét múlva a szezonális influenza elleni védőoltást.

Kell-e ismételni az oltást?
A Fluval P oltóanyagot elég egyszer beadni. A split vírust tartalmazó Fluarixot kétszer kell oltani, egy hónap különbséggel, ha az oltott gyermek 9 évesnél fiatalabb, és soha nem kapott szezonális influenza elleni védőoltást azelőtt. Ha a gyermek már kapott vakcinát az elmúlt években, akkor csak egy dózisra van szükség. A felnőtteknek csak egyszeri oltás szükséges.

Más az adagolás a felnőtteknek és gyerekeknek?
A Fluval P használati utasítása szerint 6 hónapos kórtól 12 éves korig az adag fele a felnőttekének, azaz 0,25 ml. A 12 év felettiek adagja 0,5 ml.

Megkaphatják-e gyermekek a vakcinát?
Fluval P-t még nem vizsgálták 1 évnél fiatalabb gyermekeken. Volt egy kisebb tanulmány (tíz résztvevő) 1 és 3 éves korú gyermekekkel, amikor mellékhatásokat vizsgáltak, de nem gyűjtöttek adatokat az oltás hatékonyságáról. Más szóval, a Fluval P valószínűleg biztonságos és hatásos a csecsemő és kisgyermek populációban, de erről nincsenek vizsgálati adatok.
A Fluarixot (és egyéb split-vírus szezonális védőoltásokat) ebben a korosztályban már széles körben tesztelték és bizonyítottan hatékonyak és biztonságosak.

Megkaphatják terhes nők a vakcinát?
Fluval P erősen ajánlott terhes nők számára.

Mi a helyzet a Fluval P mellékhatásaival?
A forgalomba hozatalt megelőző több mint 600 emberen történt vizsgálat során a leggyakoribb mellékhatás a fájdalom volt az injekció beadásának helyén, a fáradtság és az alacsony fokú láz ritka volt. Ezek a tünetek a rövid időn (1-2 nap) alatt megszűntek. Súlyos reakciókat nem figyeltek meg.

Elkaphatja-e valaki a fertőzést az oltástól?
Nem.
Mindkét, Fluval P és a Fluarix inaktivált (halott vírust tartalmazó) vakcina, így lehetetlen, hogy betegséget okozzon.

Ki nem kaphatja meg az Fluval P sertésinfluenza elleni oltást?
Azok az emberek, akik allergiásak gentamycinre, formaldehidre, neomycinre, vankomycinre, illetve a ciprofloxacinra nem kaphatnak ilyen oltóanyagot. Azok, akiknek súlyos tojás allergiájuk van, kerülniük kell a Fluval P-t és a Fluarixot. A lázzal járó betegség ellenjavallat, de egy enyhe orrfolyás nem.

Mi a legrosszabb, ami történhet, ha valaki megkapja a sertésinfluenza elleni védőoltást?
1976-ban egy másik sertésinfluenza elleni védőoltást átmenetileg összefüggésbe hoztak egy bénulásos betegséggel, amit Guillain-Barré szindrómának hívnak. 1:100 000 beoltott szenvedett ebben a betegségben, ami alsóvégtagról felsővégtagra terjedő bénulással jár, és nem feltétlenül halálos kimenetelű. Fontos azt is megjegyezni, hogy járványok során a GBS sokkal gyakoribb azoknál, akik nem kaptak oltást. A jelenlegi járvánnyal a GBS-t nem hozták összefüggésbe, ez csak egy elméleti lehetőség.

Mi a legrosszabb, ami történhet, ha valaki nem kapja meg a sertésinfluenza elleni védőoltást?
Körülbelül 1-3% az influenza okozta halálozási arány. 2009. novemberéig az USA-ban a H1N1 okozta halálozási arány 0,4 %, ugyanez a szám szezonális influenza eseten 0,1 %. A betegség okozta halálozási arány ezen adatok szerint nagyon alacsony, az pedig még valószínűtlenebb, hogy az oltás okozta mellékhatásba haljon bele valaki.

Mi a helyzet a higannyal?
Fluval P tiomerzált tartalmaz, ami higany alapú tartósítószer. Bár a nehézfémek, mint a higany mérgező, a tiomerzált használjak már évtizedek óta oltóanyagokban, és soha nem volt bizonyított, hogy kellemetlen mellékhatásokat okozna. Az utóbbi években tiomerzál nélkül gyártják szinte az összes gyermekkori védőoltást, így a mai fiatalok szervezetébe sokkal kevesebb tiomerzál jut az oltásokkal. Egyszer adandó oltásban lévő tiomerzál nem jelent veszélyt a szervezetre.


Összefoglalva, mérlegelve a kockázatokat és az előnyöket, az immunizálást javasoljuk mindazok számára, akik 3 évnél idősebbek, és azt is, hogy a 3 év alatti gyermekek esetében konzultáljanak a gyermekorvosukkal. Mivel az oltóanyag elosztása lassú, azt javasoljuk, hogy a szülők kérjék az oltást a munkahelyükön, gyermekeik számára az iskolákban, vagy iratkozzanak fel az olyan magánrendelők, mint az RMC Clinics várólistáira. A harmadik lehetőség az, hogy kérésre felírjuk a Fluval P-t receptre, és egyénileg, környéken lévő gyógyszertárakat körbejárva a beteg maga szerezze be az oltóanyagot. Nehéz megjósolni, hogy a magán- vagy az állami szektor lesz ellátva előbb, ezért érdemes több helyen próbálkozni. A Rózsakert Medical Centerben az egyéb forrásokból beszerzett oltóanyagot is szívesen beadjuk a betegeinknek

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?