Online időpontfoglalás

Ha komolyan gondolja

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Ha komolyan gondolja
h_meroszalag.JPG
Egy esztendő lezárása, az új év kezdete már az ókorban is a fogadalmakhoz kötődött. A rómaiak például az év végén megbocsátást vártak ellenfeleiktől és megajándékozták egymást. Ma már a legtöbben az egészségükre vonatkozó fogadalmakat tesznek az új esztendő kapcsán. Tipikusan ebben az időben döntünk úgy, hogy fogyókúrázni kezdünk, letesszük a cigarettát, kevesebbet túlórázunk, többet fogunk sportolni és rendszeresen elmegyünk legalább a fogorvoshoz. Tehetünk olyan ígéretet is, amivel szellemi értelemben vett jólétünkről gondoskodunk, ilyen például ha beiratkozunk egy szakmai továbbképzésre vagy épp a kedvenc hobbinkra szánunk több időt. Másokon segíteni igen nemes ígéret, ha ezt a szűk környezetünkben tesszük, akkor látványos eredményeket kaphatunk: bevásárolunk a szomszéd néninek, kifestjük az óvodai csoportszobát a gyerek óvodájában vagy éppen ezen a tavaszon tényleg teleültetjük a virágládákat a gangon – biztos, hogy ezek után többen mosolyognak majd ránk a házban, az utcán, becsempészhetünk egy kis barátságosságot a rohanó mindennapokba.

Most az egészségünkre vonatkozó fogadalmak kiválasztásához és betartásához olvashatnak néhány tanácsot. Úgy tűnik ez az a terület,ahol hajlamosak vagyunk túl sokat vállalni és aztán könnyen kudarcba fullad a vállalkozás, amivel pedig akár évekkel is meghosszabíthatjuk egészségben töltött éveinket.

1. Igyekezzünk elérhető célokat kitűzni. Ha világ életünkben kicsit túlsúlyosak voltunk, ésszerűtlen lenne azt várni magunktól, hogy most majd három hónap alatt 25 kilót tudunk fogyni. Szánjuk inkább arra rá magunkat, hogy minden héten kétszer elmegyünk sportolni, közben az étkezésünkre is figyelünk és mondjuk havonta 3 kilót adunk csak le.


2. Vonjunk be másokat is. Nem feltétlenül a közös sportolásra vagy fogyókúrázásra kell gondolni, hanem inkább arra, hogy mások is tudják mi a célunk, így tudnak nekünk segíteni azzal, hogy tanácsot adnak vagy egyszerűen csak lesz kinek dicsekedni, esetleg panaszkodni. Ha az egészségünket érintő célokat tűztünk ki, akkor mindenképpen beszéljük meg terveinket a háziorvossal is, hiszen ő ismeri egészségi állapotunkat, meg tudja mondani, hogy mit és hogyan szabad tennünk.


3. Legyünk szigorúak önmagunkkal, legyünk felelősek a fogadalom betartásáért. Ha egyszer valakivel előre megbeszéljük fogadalmunkat, akkor sokkal nehezebben adjuk fel, mintha csak épp az évvégi buli hevében megígérjük, hogy holnaptól egy szál cigit sem szívunk.


4. Csak pozitívan. Próbáljuk az egésznek azt az oldalát megfogni, ami nem a feladat nehézségeiről szól, hanem ami az eredményekről. A fogyás, a füstmentes élet, a több mozgás mind óriásit javíthatnak életünkön. Ha nem kapar majd a torkunk, ha nem lihegünk egy emeletnyi lépcsőzés után, ha nyáron már eggyel kisebb ruhákat vehetünk mint tavaly, az mind a saját kitartásunk eredménye lesz, amire nagyon büszkék lehetünk.


5. És végül tartsunk ki az apró botlások ellenére is. Ha kicsit megroggyan a kitartás, és becsúszik egy sportmentes hét, egy késő esti vacsora vagy netán egy újabb szál cigaretta, akkor ne adjuk fel rögtön célunkat, inkább gondoljuk újra, hogy miért alakult így, mit kell máshogy csinálnunk és mit értünk el eddig.

Ön milyen fogadalmat tervez 2011-re?

 
(Forrás a tippekhez: MedicalNewsToday)

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?