Online időpontfoglalás

Hagyja el rossz szokásait 2022-ben!

Pszichiáterünk, dr. Tóth Irén iránymutatásai

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Hagyja el rossz szokásait 2022-ben!

Egy új év mindig számtalan lehetőséget tartogat, mi legtöbbször mégis hagyjuk magunkat a rohanó mindennapok által irányítva élni az életünket. A körömrágás, a dohányzás, a munkamánia vagy a helytelen étkezés mind a stressz és a szorongás kiváltotta rossz szokásaink egyike. Ahhoz, hogy valóban felhagyjunk egy-egy egészégtelen szokásunkkal, érdemes reális célokat kitűzni magunk elé. Legyen az dohányzás vagy pesszimista világnézet, pszichiáter és pszichoterapeuta szakorvosunk segít áthangolni a gondolkodásmódot pár egyszerű tanáccsal.
 

  1. A helytelen beidegződés felismerése és tudatosítása a kezdő lépés, egyszerűnek tűnik, mégis mindennél fontosabb. Az önreflexió elengedhetetlen eleme, hogy jobban megértsük a jelenlétünket a világban. Ez az önbeismerések ideje, amikor megállunk, és egy kis időt szentelünk gondolatainknak.

„Miért szeretnék magamon változtatni? Mi a motivációm? Mi az oka annak, hogy rosszul érzem magam a testemben? Elértem már azt a fizikai/érzelmi mélypontot, ami elég ahhoz, hogy megalkuvás nélkül belevágjak? Hajlandó vagyok-e mindent megtenni a változás, átalakulás érdekében még akkor is, ha először kellemetlenséggel, a komfortzónámból való kilépéssel jár?”
 

  1. Kérdezzük meg magunktól, hogy hogyan, milyen eszközzel tudnánk felvenni a harcot a negatív érzésekkel, melyek a rossz szokásainkat éltetik. Mi lenne az, ami segíthet? A cél a jelenben maradás és ehhez bármelyik mindfulness módszer bátran használható, mint például a mazsola-gyakorlat vagy akár a mindfulnessen alapuló meditációs gyakorlatok.

A rossz szokást mindig egy új cselekedettel tudjuk felülírni: következetes repetitív alkalmazással szokássá alakul át.

  1. A megoldáskeresés során rátalálhatunk olyan jótékony tevékenységekre is, mint például a jógázás, a teázás, a természetbe való elvonulás vagy akár különböző légzőgyakorlatok alkalmazása. A tudatos időbeosztás szintén hasznosan befolyásolja napjaink energetikáját: egy rövid séta reggel, egy hosszabb este, és máris nyugodtabban érezzünk magunkat a bőrünkben. Séta helyett választhatunk más programot is, a módszer sikerességéhez hozzátartozik, hogy illeszkedjen a személyiségünkhöz és megfelelő örömforrásra leljünk benne.
     

Nem szabad megijedni, ha elsőre nem sikerül feladni a káros viselkedést! A visszaesés teljesen természetes jelenség, ilyenkor érdemes segítséget kérni barátoktól, családtól vagy akár egy szakembertől.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?