Online időpontfoglalás

Harmadik trimeszteri szűrés a blogon - 2. rész

A várandósság végefelé tartva, fontos tudni, hogy a 35-36. héttől már jelentkezhetnek jósló fájások, ezek rendszeresek, néhány másodpercig tartanak és a méhizomzatot érintő összehúzódásokkal járnak.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Harmadik trimeszteri szűrés a blogon - 2. rész

- Megnézzük a magzatvíz mennyiségét is. A magzatvíz átlagos. Azt is látjuk, hogy jól mozog a baba. Gyakran mocorog?

- Vannak élénkebb időszakai, például amikor a férjem simogatja a hasamat és beszél hozzá, de többnyire nyugodt.

- Majd ha megszületik, akkor is megkérdezem, hogy még mindig nyugodt alkat-e. :)

- Menjünk tovább. A hátsó falon van az egyes típusú lepény. Az egyes típus azt jelenti, hogy nincs rajta lepényöregedésre utaló jel. A lepényöregedés relatív fogalom, nem igazán ad releváns információt a lepényi funkcióról, mert egy struktúrájában kevésbé szép lepény is jól funkcionálhat. Ezért fontosak az áramlási vizsgálatok is.

- Esetünkben látható a két köldökartéria, és hogy a hólyag telítődik. Itt a gerinc harántmetszetben és a gyomor. A baba fejével is minden rendben van.

- Lehet látni az aortaívet és a belőle kijövő ereket. Nézzük az áramlást. Látszik, hogy szép, egyszínű az aortaíven az áramlás. Ez azt jelenti, hogy nincs szűkület az aorta valamelyik szakaszán. Tulajdonképpen ez egy kiegészítő vizsgálata a 20. heti szívultrahangnak, mert van egy olyan speciális aortaszűkület, ami előfordul, hogy csak a 24. hét után alakul ki. Ezt lehet ezzel a vizsgálattal felderíteni.

- A kamrák egyenlő méretűek és a pitvarok is azonos nagyságúak, tehát a négyüregű szívnél nincs eltérés.

- Itt a haskörfogat mérésének ideje. A bordaív és a gyomor magasságát nézzük. Megpróbáljuk úgy, hogy az egész baba látszódjon. Lehet látni a gyomrot, az epehólyagot, a köldöknyílást. Itt a combcsont, ami fontos a magzati mérések szempontjából.

- A fej következik. Itt lehet látni a kisagyat, mely normális struktúrájú. Sokszor ilyenkor nehéz az oldalkamrát megnézni, mert vékonynak tűnnek a fej méretéhez képest. A kislányuknál az oldalkamra teljesen szabályos. A BPD (koponya átmérője) egy kicsit kisebb az átlagosnál, de a fejkörfogat megfelelő. Picit elnyújtott a fej, de ez alaki sajátosság.

- Habár még sokat mozoghat a baba, azért elmondom, hogy jelenleg nagyon jó a fekvése. A szülésnél lesz fontos, hogy milyen a baba fekvése, ha befordult a szülőcsatornába, az a legjobb eset. Jelenleg a feje a medencében van, gerince pedig az Önével párhuzamos, azaz koponyavégű hosszfekvésű. Ez a normális fekvés, ha ez a 36-37. hét környékén is ilyen lesz, akkor hüvelyi szülésre számíthatunk.

- Ez nagyon jó hír, remélem később is ilyen fekvésű lesz. Kérdezhetek még párat a szüléssel kapcsolatban? - érdeklődik az anyuka.

- Természetesen. Mire kíváncsi?

- Olvastam, hogy előfordulhatnak hasi görcsök. Honnan tudhatom, hogy ezek nem jelentenek komolyabb bajt?

 

- A 35-36. héttől már jelentkezhetnek jósló fájások. Ezek rendszeresek, néhány másodpercig tartanak és a méhizomzatot érintő összehúzódásokkal járnak. Ha a görcs nem múlik el, feszülő deréktáji fájdalom, medencetájéki nyomás vagy hüvelyi vérzés jelentkezik, azonnal hívjon fel, mert ezek a koraszülés jelei lehetnek.

- Rendben.

- Nekem is lehet egy kérdésem? - mondja apuka.

- Persze Apuka, mondja bátran.

- Lehet esetleg tudni, hogy mekkora a baba?

- Meg tudom mutatni a grafikonokat is. Lehet látni, hogy a súlya szépen, szabályosan növekszik. A súlya kb. 1500 gramm (+/-215 gramm).

- Már olyan nagy? - kérdi meglepődve az anyuka.

- Ez a korának megfelelő - magyarázza a doktor úr, majd ellenőrzi a checklisten, hogy minden paramétert megnézett-e.

- Köszönjük doktor úr.

Ezután vérnyomás- és súlyméréssel zárja a vizsgálatot, illetve néhány jó tanáccsal látja el a leendő szülőket az utolsó hetekre.

A legjobbakat kívánjuk a baba születéséhez!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?