Online időpontfoglalás

Hogy kerül az infra a bőröndbe? - Fülproblémák nyáron

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Hogy kerül az infra a bőröndbe? - Fülproblémák nyáron
h_MP900430990.JPG
A kép illusztráció (forrás: microsoft.com/hu-hu/images)
Akár természetes vizekben, akár klóros vizű medencékben úszunk, fontos tudnunk, hogy a víz szárazzá teszi fülünk bőrét és csökkenti ellenálló képességét. Milyen problémákat okozhat ez?

Hallójárat-gyulladás
A hallójárat kanyargós falú, kívül porcos, belül csontos cső, amit igen vékony bőr borít. Belül, a dobhártyához közel, egy „árokban” képes meggyűlni a víz, amelyből baktériumok juthatnak a bőr alá. A bőr összeszűkül, és fájdalommal, váladékozással járó gyulladás alakul ki. A kezelést bízzuk szakemberre!

A gyógyulás egyik feltétele a szűkült hallójárat rendszeres, mikroszkóp segítségével történő kitisztítása, míg a másik a megfelelő antibiotikus kezelés. Persze meg is előzhetjük a bajt a hallójárat szárazon tartásával. Sokan hajszárítót használnak, ám ez durva megoldás, hiszen túlszárítja a bőrt, túlhevíti a dobhártyát. Jó megoldás lehet az izopropilos fülcsepp, amely elpárologtatja a fül belsejéből a bent rekedt vizet. Talán a legegyszerűbb, ha a hallójárat kitörlése után (amelyet a törülköző csücskével vagy kézben sodrott vattapamaccsal, de sohasem fülpiszkálóval végzünk!) infralámpával szárítgatjuk a hallójáratot. Pici gyerekeknél nehéz észrevenni, ha víz maradt a fülükben: az infralámpa ilyen esetekben is segíthet. (Ha lehet, a nyaralásra is vigyük magunkkal!) Az is nagyon hasznos, ha füldugót készíttetünk, amely kifejezetten a mi fülünk méretéhez igazodik.

Fülkürthurut
Főleg szeles, huzatos időben alakul ki, amikor az orrnyálkahártya duzzanata miatt elzáródik a fülkürt – ez a vékony cső, amely a középfület köti össze az orrüreg hátsó részével. A fülkürt így nem tud eleget tenni nyomáskiegyenlítő feladatának. A középfülben zsákutcába jutó levegő egy részét a középfüli nyálkahártya felszívja, emiatt a dobhártya behúzódik, fájdalmasan feszül.

Steril középfülgyulladás
A fülkürthurut szövődménye lehet, amikor már nem a fájdalom a fő tünet, hanem a halláscsökkenés. A páciens arra panaszkodik, hogy olyan, mintha a víz alól hallana: és ez nem is jár messze a valóságtól, a hallójáratban ugyanis víz található.

Gennyes középfülgyulladás
Az előző kórkép súlyosabb formája, amikor a folyadék elfertőződik, egyre gyűlik, és feszíti, domborítja a dobhártyát, amely ki is lyukadhat.
A fenti betegségeket szakember tudja elkülöníteni egymástól, ezért fájdalom, váladékozás esetén forduljunk fül-orr-gégészhez! Megelőzésként figyeljünk arra, hogy jól szeleljen az orrunk, használjunk infralámpát és nyaralásra is vigyünk magunkkal orrcseppet!


(A cikk eredeti változata a PatikaTükör 2008. augusztusi számában jelent meg.)

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?