Online időpontfoglalás

4 dolog, amit a savós középfülgyulladásról tudni kell

Óvodáskorban sok gyermek küzd fülfájással és egyéb fülpanaszokkal, a fájdalmat pedig többféle betegség is okozhatja. Az egyik igen gyakori probléma a savós középfülgyulladás, amely a kellemetlen panaszok mellett halláscsökkenést is okoz.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
4 dolog, amit a savós középfülgyulladásról tudni kell

Dr. Banik Andrej fül-orr-gégész szakorvosunk segítségével összegyűjtöttük azokat az dolgokat, amiket minden kisgyermekes édesanyának érdemes tudnia.
 

  1. Milyen tüneteknél gondoljunk arra, hogy gyermekünk savós középfülgyulladással küzd?

A betegség elsődleges tünetének a halláscsökkenést tekinthetjük. Ezt azonban nem olyan könnyű felfedezni, mint azt először gondolnánk. A gyermekek nem feltétlenül érzik, hogy ez problémát jelent, így nem szólnak róla. Arra lehet a szülő figyelmes, hogy a gyermek nem válaszol a kérdésre, gyakran visszakérdez, hangosabban beszél, kialakulhat beszédfejlődési és viselkedési zavar is. Ezen kívül fontos tünet még a fülfájdalom, a füldugulás, fül diszkomfort és a bizonytalan egyensúly probléma is.

 

  1. Hogyan alakul ki ez a betegség?

A savós középfülgyulladás kialakulását nehéz egyértelműen megállapítani. Az állapot során, fülkürtfunkció zavar következtében (a dobhártya mögötti üreges terület valamilyen okból, például kisgyermekeknél az orrmandula fizikailag zárja el a fülkürt bejáratát, vagy egy nátha miatt) az orrgarati nyálkahártya begyullad és megduzzad, így a dobüregben savós váladék gyűlik fel. A hajlamosító tényezők közé soroljuk a felsőlégúti gyulladásokat, bölcsődébe/óvodába járást, passzív dohányzást, atopiát, korai első heveny középfülgyulladást és bizonyos élettani/anatómiai rendellenességeket.

 

  1. Meg lehet előzni a savós középfülgyulladás kialakulását?

A betegség megelőzése igen nehéz feladat, különösen az óvodás korú gyermekeknél, akik között a legtöbbször előfordul. Az egyetlen, de annál fontosabb megelőzési lehetőség, hogy óvjuk a gyermek (és saját) egészségünket, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük a náthát és más felsőlégúti betegségeket. Különösen fontos szerepe van ebben a vitaminpótlásnak és az a fejlődő immunrendszer támogatásának.

 

  1. Hogyan kezelhető a betegség?

Ha savós középfülgyulladás gyanúja merül fel a gyermeknél tünetei alapján, forduljatok minél hamarabb fül-orr-gégészhez, hogy a problémát a szakorvos diagnosztizálni tudja. A felgyülemlett savós folyadék a dobüregben általában magától felszívódik, 3 hónapon belül. Ha ez nem történik meg, akkor hatásos kezelési lehetőség a dobüregi szellőztető tubus behelyezése. Ez utóbbi lehetőség az RMC Clinicsben is elérhető, egynapos sebészeti beavatkozás keretében.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk