Online időpontfoglalás

Hogyan védd a fogaid egészségét a járvány alatt?

Az elmúlt hetekben sok minden megváltozott körülöttünk, de fogaink egészségét továbbra sem szabad elhanyagolni.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Hogyan védd a fogaid egészségét a járvány alatt?

Miért fontos fogaink egészsége a járvány alatt?

A megfelelő szájhigiéné elengedhetetlen a vírus elleni védekezéshez. A gyulladt szájüreg, íny jobban ki van téve a vírusfertőzésnek.

 

Figyelj a megfelelő fogápolásra

Bár a napi rutin sokunk számára átalakult, ez ne borítsa fel az egyébként általános fogápolási gyakorlatod. Naponta legalább kétszer moss fogat (reggel és este), minimum két percig, figyelj a megfelelő technikára. Használj fluoridos fogkrémet, ez segít megelőzni a fogszuvasodást, erősebbé és ellenállóbbá teszi a fogakat. Kis fejű és puha-közepes keménységű fogkefét válassz, és fogmosás után használj fogselymet is. A fogápolás előtt mindig moss kezet alaposan.

 

Tárold külön a fogkefét

Ha többen éltek egy háztartásban, a fogkefét és más fogápoló eszközeiteket mindig elkülönítve tároljátok, a fogkefék feje soha ne érintkezzen, és mindig csak a sajátotokat használjátok. A fogkeféket most is cseréld kéthavonta.

 

Öblögess

Használj 1%-os Hyperol tablettát, amely vény nélkül kapható, így könnyen hozzáférhető. 1 tablettát oldj fel 1 dl vízben, ezzel öblögess naponta egyszer.

 

Kerüld az édességet

A bezártság és a stressz miatt hajlamosak vagyunk több édességet enni. Ez nemcsak a súlygyarapodás, hanem a fogaid egészsége miatt is veszélyes lehet. A cukros, savas italok és ételek nagy terhelést jelentenek a fogzománcnak és elősegítik a fogszuvasodás kialakulását. Figyelj rá tudatosan, hogy minél kevesebb édességet és cukros üdítőt fogyassz.

 

Olyat egyél, ami jót tesz a fognak

Általánosságban jót teszünk az olyan ételekkel, amelyeket rágni kell, a rágás ugyanis tisztítja a fogakat. A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök fokozzák a nyálelválasztást, így tisztító hatásúak. Kiváló választásnak számítanak a nyers, ropogós zöldségek és gyümölcsök, például az uborka, a zeller, paprika, a körte vagy az alma. A tejtermékek a bennük lévő kalciumnak és foszfornak köszönhetően védik a fogzománcot.

 

Mit csinálj, ha szuvasodást tapasztalsz?

Ha szuvasodást észlelsz, a lehető legjobban le kell lassítani a folyamat romlását, ezért minden evés után alaposan tisztítsd meg a területet és fogselymezz is.

 

Mikor fordulj fogorvoshoz?

A járványhelyzetben olyan akut problémákkal tudsz fogorvoshoz fordulni, amelyek kezelése nem tűr halasztást. Egy elhanyagolt fogszuvasodás komoly problémákat okozhat. Ha erős fájdalmat, duzzanatot, vérzést, gyulladást tapasztalsz vagy valami akadályoz a nyelésben, légzésben, beszédben, mindennapi életben, mindenképp fordulj orvoshoz.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?