Online időpontfoglalás

Hólapátolás - nem mindegy, hogyan

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Hólapátolás - nem mindegy, hogyan
Közeledik az időszak, amikor kénytelenek leszünk elővenni a hólapátot és szembenézni a gyönyörű hótakaró árnyoldalával is. Amellett, hogy a hólapátolás remek téli testedzés, sajnos veszélyeket is rejt magában. Hólapátoláskor a könyököt és a derekat szokatlan terhelésnek tesszük ki, így ártalmatlannak tűnő téli teendőnk könnyen mozgásszervi megbetegedésekhez vezethet. Hogyan kerülhetjük el ezeket és mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?
 
h_iStock_000015711199XSmall.jpg
Kevés meghittebb pillanat van annál, mint mikor egy forró csésze teát kortyolgatva csodáljuk a gyönyörű hóesést az ablakon át. Ekkor még nem is gondolunk arra, másnap kevésbé örömteli lesz találkozásunk a hótakaróval, melytől a járdát vagy autónk feljáróját kell megtisztítanunk.
 
Még a kiváló fizikai állapotban lévő embereknek is megerőltető tevékenység a hólapátolás. Nem csoda, hogy annyira ódzkodunk kimenni a hidegbe és időt, energiát nem spórolva megküzdeni e bosszúságos feladattal. A hóval teli lapát emelgetése és borogatása nem mindennapi tevékenység, így olyan izomcsoportokat is aktiválunk, amik nem szoktak hozzá az ilyen jellegű terheléshez. Többnyire könyökünk és derekunk sínyli meg a szokatlan igénybevételt.
 
A könyök és az alkar fokozott terhelése akár teniszkönyököt is okozhat, az adott izomcsoport alatti csonthártya gyulladásával. Hamar észrevesszük, ha a hólapátolást nem úsztuk meg következmények nélkül, a könyökben fellépő fájdalom az alkarba, a felkarba és a vállba is sugározhat. A kéz szorítóereje meggyengül, nehézkessé, fájdalmassá válik a tárgyak fogása, így gyakrabban elejtjük azokat.
 
Másik gyakori panasz a derékfájás, mely a kényszertartással, a görnyedéssel és a csavaró mozdulattal magyarázható. A jól megrakott hólapát kiürítése nem csak nehéz, de olyan mozdulatsort igényel, ami kifejezetten ártalmas lehet a gerinc több szakaszának. Még veszélyesebb a helyzet, ha a hólapátolást csúszós, lejtős talajon végezzük.
 
Hogyan előzzük meg?
 
Bármennyire is szeretnénk, a hólapátolás néha elkerülhetetlen. Megfelelő körültekintés mellett komolyabb sérülés nélkül, esetleg egy kisebb izomlázzal megúszhatjuk a dolgot. Érdemes tehát néhány óvintézkedést tenni, mielőtt aktívan belekezdünk:
  • Melegítsünk be: mint minden sport előtt, itt is érdemes időt szánni a megfelelő bemelegítésre.
  • Használjunk megfelelő méretű lapátot: az ideális lapátnak kicsi a felülete és hosszú a nyele.
  • Hordjunk csúszásmentes talpú cipőt: elkerülhetjük a csúszkálást és az eséseket, valamint óvjuk gerincünket.
  • Viseljünk derékrögzítő övet: a derékrögzítő öv segít a derék tehermentesítésében és gerincünk védelmében.
Hogyan csillapíthatjuk a panaszokat?
  • Teniszkönyök: Fontos, hogy minél hamarabb kezeljük a problémát, mielőtt a gyulladás elhúzódna. Az ujjak mozgatását fel kell függeszteni az elkövetkezendő 10 napra, ezt megkönnyíti, ha egy rugalmas pólyával rögzítjük az alkart, az ujjak közepéig. A gyulladás megszüntetésére (a pólyán keresztül) jegeljük/hűtsük, pihentessük könyökünket, illetve használhatunk gyulladáscsökkentő krémeket is. Ha a panaszok nem múlnak, szakorvos tud segíteni a megfelelő kezelés meghatározásában.
  • Derékfájás: A derékfájás leküzdéséhez szintén pihentetést javaslunk. Ha 2-3 nap után sem szűnik a fájdalom vagy nagyon intenzíven jelentkezik, forduljunk orvoshoz.

 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?