Online időpontfoglalás

Komoly betegség, amelyet az orvosok 1%-a ismer fel

Világkongresszus Budapesten az interstitial cystitisről

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Komoly betegség, amelyet az orvosok 1%-a ismer fel

Budapesten rendezték a hólyagfájdalom szindróma kutatók nemzetközi szervezetének (ESSIC) 2017-es találkozóját szeptember 21-23 között.  A hólyagfájdalom szindróma az egyetlen olyan betegség ma Magyarországon, amely csak az esetek 1-2 %-ában kerül diagnosztizálásra. Rendkívül kínzó tünetekkel jár: a folyamatos, égető hólyag- és húgycsőfájdalom és a napi akár ötven-hatvanszori vizelés rövidtávon az életminőség súlyos romlásához, depresszióhoz, sőt öngyilkossághoz vezethet. Az esemény elnöke, a téma egyik kiemelkedő magyarországi szakértője dr. Lovász Sándor, urológusunk. Véleménye szerint a legújabb gyógymódok megtalálása mellett az is elengedhetetlen, hogy a különböző szakterületeken dolgozó orvosok megismerjék a betegséget és összefogjanak a gyors diagnózis és hatékony kezelés érdekében. A szakmai konferencia kiváló lehetőség erre.

bladder1_2.jpg

A becslések szerint ma körülbelül 20 ezer embert érinthet a hólyagfájdalom szindróma Magyarországon. Pontos számot nem lehet tudni, mivel hazánkban egyelőre igen aluldiagnosztizált betegségről van szó, eddig mindössze pár száz esetet azonosítottak. A tudományos körökben IC/BPS (interstitial cystitis/bladder pain syndrome) néven ismert betegség jellemzően erős hólyagtáji vagy húgycső fájdalommal jár, amely a hólyag telítődésére fokozódik és gyakori vizelési ingerrel párosul. Nem ritka, hogy az ebben a betegségben szenvedők naponta akár harmincszor ürítik a hólyagjukat, az éjszakai órákban 15-20-szor. Ez hosszútávon nagymértékben rontja az életminőséget: az érintettek képtelenek rendesen kipihenni magukat, ami a folyamatos fájdalommal és az igen gyakori vizeléssel párosulva korlátozza a munkaképességet, és gyakran a munkahely elvesztéséhez vezet.  A húgycső- és hüvelyi fájdalom a házaséletet teheti lehetetlenné.

Megfelelő kezelés hiányában az erősödő tünetek akár a családi és baráti kapcsolatokat is tönkretehetik. Érthető ezek alapján, hogy az érintettek körében rendkívül gyakori a depresszió és 70%-kal magasabb az öngyilkosságok aránya. A krónikus, nem baktériumok által okozott gyulladás idővel a panaszok fokozatos súlyosbodásához, hosszú évek múltán akár a hólyag teljes zsugorodásához is vezethet. Nagyon fontos tehát, hogy minél többen tisztában legyenek a betegség tüneteivel és az érintettek mielőbb megkapják a szükséges orvosi ellátást. A kezelésnek köszönhetően ma már eredményesen csökkenthető a fájdalom és a kínzó tünetek, de sok esetben akár hosszú ideig tartó teljes tünetmentesség is elérhető.

bladder1_1.jpg

A hólyagfájdalom szindróma diagnosztizálása nem egyszerű, ugyanis nincs egyetlen olyan tünet vagy vizsgálati lelet, ami egyértelműen bizonyítaná a betegség jelenlétét. Keletkezésében bakteriális fertőzés nem játszik szerepet, de a nyákréteg elégtelensége hajlamosíthat gyakran visszatérő húgycső- és hólyaggyulladásra, így nem egyszer ezek hívhatják fel a figyelmet a háttérben meghúzódó hólyagfájdalom szindrómára. Az alhasi panaszokkal érkező pácienseknél gyakran prosztata-betegségekre, illetve nőgyógyászati eredetű problémákra gyanakodnak az orvosok. A negatív vizeletlelet után sok kollégában felmerül, hogy a páciens csak szimulál, illetve, hogy a panaszok mentális eredetűek, és pszichológushoz irányítják őket. A betegség diagnosztizálása a panaszok felvételét követően egy részletes szűrővizsgálat-sorozattal kezdődik. Fontos, hogy a diagnózis felállításához minden, hasonló tünetekkel járó betegség lehetőségét ki kell zárni. Ilyenek lehetnek a gyulladások, bakteriális fertőzések, hólyagkövek és a daganatok. A pontos diagnózishoz bizonyítani kell a hólyagnyálkahártya nyákbevonatának elégtelenségét. Ez néhány éve még fájdalom-kiváltáson alapuló kálium teszt segítségével történt, azonban mára már ennél korszerűbb, fájdalmatlan megoldások állnak rendelkezésre.

Dr. Lovász Sándor szerint a legfontosabb küldetés, hogy a lakosság és az orvosok is megismerjék a betegséget. Ehhez az orvosok minél szélesebb körű tájékoztatása és továbbképzése szükséges, és itt nemcsak az urológusokról van szó, hanem háziorvosokról, nőgyógyászokról, pszichológusokról is. Nagyon fontos emellett, hogy a kezeléseket egyszerűbbé, könnyebben elérhetővé és megfizethetővé tegyék a betegek számára. Meggyőződése, hogy a remélhetőleg egyre nagyobb számban diagnosztizált beteg ellátásában egyre nagyobb szerepet fog játszani a jövőben a betegek önkatéterezése és a hólyag önkezelése, aminek elsajátításához oktatási programot szervezett a Rózsakert Medical Center és fejlesztés alatt áll egy önkatéterezést segítő gyógyászati segédeszköz is.

_dsc4002.jpg

Az utóbbi években fejlődés történt a világban a hólyagfájdalom szindróma terültén. Számos új kezelési mód áll kutatás alatt és a kiterjesztett klinikai tanulmányokból is sokat tanul a szakma. A hólyagfájdalom szindróma kutatók nemzetközi szervezetének találkozóját szeptember 21-23. között rendezték a Magyar Tudományos Akadémián, ahova a világ minden tájáról érkeznek a téma szakértői, akik előadások és kerekasztal-beszélgetés keretében bemutatták és megvitatták a legújabb kutatási eredményeket és kezelési módszereket.

 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?