Online időpontfoglalás

Megtévesztő a CT-lézer-mammográfia (CTLM)!

Egyre többet hallani a CT-lézer-mammográfiáról, ami elég nagy baj, mert ez egy pontatlan vizsgálat, ezért nem ajánljuk senkinek.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Megtévesztő a CT-lézer-mammográfia (CTLM)!

Az Egyesült Államokban fejlesztették ki ezt a lézeres diagnosztikai technológiát, melynek működése a mellszövetben található elváltozások fokozott véráramlásán alapul. A lézeres készülék elméletileg - érzékenységének köszönhetően - a sűrű emlőállománnyal rendelkező páciensek vizsgálatánál és a menstruáció ideje alatt is alkalmazható. Az ún. CT-lézer-mammográfiát (CTLM) több egészségügyi szolgáltató is hirdeti, gyakran sajnos megtévesztő információkra alapozva.

A Radiológiai Szakmai Kollégium állásfoglalását közvetítve szeretnénk hangsúlyozni, hogy a CTLM eljárás diagnosztikus hasznát minimális számú tudományos bizonyíték támasztja csak alá, így szakhatósági engedéllyel sem rendelkezik. A különböző reklámokban a következő hamis ígéretekkel lehet találkozni:

  • TLM használatával megelőzhető az emlőrák
  • a készülék pontosabb képet mutat az emlőszövet elváltozásairól, mint más diagnosztikai módszerek
  • az eljárás során biopszia nélkül tudnak az abnormális mellszövetről információt gyűjteni
  • a CTLM az emlő tömöttségétől és a menzesztől függetlenül alkalmazható

Az összehasonlító reklámokban hangsúlyos szerepet kapnak a hagyományos mammográfiára, az emlőultrahangra és a biopsziára utaló hamis kijelentések is. Ezek a reklámok szakmailag hibás és valótlan állításokkal negatív színben tüntetik fel a hagyományos mammográfiát és a CTLM-et pontosabb és egészségesebb diagnosztikai módszernek állítják be.

 

Mi ezzel szemben az igazság?

Az emlőrák szűrésben kulcsszerepe van a hagyományos mammográfiás vizsgálatnak, ugyanis ez az egyetlen tudományosan bizonyított diagnosztikai eljárás, mely csökkenti a mellrák eredetű halálozást, a rosszindulatú daganatok felfedezésével. Mammográfiánál alacsony dózisú röntgen sugarak segítségével több szögből készítünk felvételt az emlőkről. A vizsgálat az apróbb elváltozásokat is kimutatja.

A teljes körű mellrákszűrés a mammográfia mellett emlő ultrahang vizsgálatot is tartalmaz. Lehetnek ugyanis olyan eltérések a mellszövetben, melyek vagy az egyik vagy a másik módszerrel diagnosztizálhatók. Ultrahang vizsgálat során magas frekvenciájú hanghullámokat használunk, melyek visszaverődnek a mell szöveteiről. Ezeket a visszhangokat összegyűjtve kapunk képet, mely alapján a szakorvos eldönti, hogy van-e eltérés. A legmegbízhatóbb vizsgálati eredményt tehát a kettő együtt adja, ezért a RMC Clinicsben ezt a komplex szűrést végezzük pácienseinknek. A komplex szűrés elvégzésének mellimplantátummal rendelkező pácienseknél sincs akadálya.

Tehát rendkívül kockázatos kizárólag a CTLM vizsgálat eredményeire hagyatkozni, illetve más diagnosztikai eljárást ezzel helyettesíteni. A negatív CTLM lelet alaptalan megnyugvást eredményezhet, arra bátorítva a nőket, hogy ne vegyenek részt hagyományos mammográfiás vagy ultrahang szűrésen.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?