Online időpontfoglalás

Mellébeszélés nélkül – miért fontos a mammográfiás vizsgálat?

Mert életet menthet! Október világszerte a női egészség és azon belül is a mellrák elleni küzdelem hónapja. Bár évek óta egyre több kampány hívja fel a figyelmünket a szűrőprogramokra és a megelőzés fontosságára, az érintettek száma továbbra is magas.

Mellébeszélés nélkül – miért fontos a mammográfiás vizsgálat?

Magyarországon évente 8000 embert (nőket és férfiakat is) diagnosztizálnak emlőrákkal, és a negyedüknél túl későn fedezik fel a betegséget, pedig az időben felfedezett mellrák jól kezelhető.

A mammográfia szerepe a diagnosztikában

A mellrák korai felismerésében fontos szerepe van a mammográfiás szűrővizsgálatnak. A rendszeres mellrák-szűrővizsgálat a betegség korai felismerésében akár életmentő is lehet. A vizsgálat 35 éves kortól ajánlott akkor is, ha panaszmentesek vagyunk. Amennyiben korábban volt a családban a betegséggel érintett, a rendszeres mammográfia hamarabb, akár már 20 éves kortól is javasolt lehet. A cél minden esetben az elváltozások korai azonosítása vagy a melldaganat kizárása. Bár a vizsgálat alig pár percig tart, még mindig sokan tartanak a fájdalomtól és a sugárártalomtól.

 

Néhány perces vizsgálat a mellrák ellen

A hagyományos mammográfiai vizsgálat nem jár fájdalommal, mindössze a mellek összenyomása okozhat minimális kellemetlenséget. Ajánlott a ciklus utáni első két hétben elvégeztetni a vizsgálatot, hiszen ekkorra csökken az emlők esetleges duzzadtsága, érzékenysége. A megfelelő technikát alkalmazva mellimplantátum esetén is ugyanolyan pontos felvételeket tudunk készíteni.

Az általunk használt, csúcstechnológiás mammográfiás készülék szimmetrikusan nyomja össze rendkívül óvatosan az emlőt. A vizsgálat elvégzéséhez alkalmazott berendezések sugárterhelése ma már olyan alacsony szintre csökkent, hogy annak kockázata eltörpül az esetleges korai diagnózis fontossága mellett.

Minimális terhelés, maximális biztonság

Klinikánkon minden esetben komplex emlődiagnosztikai vizsgálatot végzünk: a mammográfiás szűrésen túl magában foglalja a fizikai (tapintásos) szakorvosi vizsgálatot, valamint az ultrahangvizsgálatot. Amennyiben indokolt, a vizsgálattípus kiegészülhet emlőbiopsziával és MR-vizsgálattal is.

Minél korábban diagnosztizálják a mellrákot, annál nagyobb az esély a hatékony kezelésre és ezáltal a túlélésre. Ne engedje, hogy a szűrővizsgálatról terjedő rémtörténetek elriasszák a következő mammográfiás szűréstől. Minden egyes vizsgálat során arra törekszünk, hogy eloszlassuk az aggodalmakat, a félelmeket, és a kórtörténet alapján a legmegfelelőbb vizsgálati módszert válasszuk.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk