Online időpontfoglalás

Tényleg fáj a mammográfia?

Számos félreértés, alaptalan félelem és kérdés van a mammográfiás vizsgálat körül, mely sokakat visszatarthat attól, hogy rendszeresen eljárjanak mellrákszűrésre.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Tényleg fáj a mammográfia?

Vannak köztünk biztosan olyanok is, akik csak az emlő ultrahangot végeztetik el, félve a mammográfiával járó esetleges fájdalomtól. Az RMC Clinics vezető radiológus asszisztense, Szomolányiné Melitta posztját olvashatjátok arról, miért is nem fájdalmas (nálunk) a mellrákszűrés.

Amikor eljönnek hozzánk a hölgyek emlőrák szűrésre, sokan azzal kezdik, hogy: „Csak ultrahangot szeretnék csináltatni, a mammográfiától félek, ugyanis az fáj”. Ilyenkor mindig átbeszéljük, voltak-e már korábban emlőrák szűrésen, valamint kiemeljük, miért is fontos elvégeztetni az emlőultrahang mellett a mammográfiás vizsgálatot is. Gyakran tapasztaljuk ugyanis, hogy a köztudatban az az elképzelés él, elegendő az emlőultrahangot elvégeztetni, ha baj lenne, akkor az ott is látszana, ráadásul nem fájdalmas a vizsgálat. Sajnos azonban ez teljes tévedés! Sem az emlő ultrahang, sem a mammográfia önmagában nem ad tökéletes eredményt a mellek állapotáról, mivel vannak olyan szöveti elváltozások, amelyek vagy csak az egyik, vagy csak a másik eljárással detektálhatóak. Tehát nem elegendő csupán ultrahangos vizsgálatot végeztetni, hiszen a mammográfia és az emlő ultrahang nem egymást helyettesítő, hanem egymást kiegészítő vizsgálatok.


A mammográfiás vizsgálat során a mellekről vízszintesen és függőlegesen is röntgenfelvételt készítünk, amelyet radiológus szakorvos értékel ki. Ahhoz hogy ez megfelelő minőségű és felbontású legyen, az emlőket bizonyos mértékig össze kell nyomni, ez a lépés kelthet félelmet a páciensekben. De nem kell ettől tartani, ha jó gépekkel és megfelelő szakértelemmel végzik a vizsgálatot. Mi az RMC-ben olyan magas színvonalú mammográfiás készülékkel dolgozunk, amely nem csupán felülről, hanem alulról is, azaz szimmetrikusan nyomja össze nagyon óvatosan az emlőt. Így a szövetek nyomása minimális. Továbbá automatizált folyamat biztosítja, hogy a felvétel után a készülékünk azonnal „kioldja” a terhelést. Pár másodpercről van tehát szó, melyet követően jellemzően a hölgyek azt mondják: „Ennyi volt az egész? Nem is fájt.” Éppen itt az ideje tehát, hogy ezt a fájdalmas mamma tévhitet most már végre magunk mögött hagyjuk.

Egy hasznos tanácsot azért adok a hölgy pácienseknek arra vonatkozóan, mikor a legideálisabb elvégeztetni a vizsgálatot. A mammográfia elvégzésére a ciklus utáni első két hét a legalkalmasabb, mivel ekkorra az emlők esetleges duzzadtsága, érzékenysége csökken.

Mindenkit szeretnék tehát arra bátorítani, hogy 35 év felett évi rendszerességgel végeztessen komplex emlőrák szűrést, és bátran kérdezzen a vizsgálatokról. 25 év szakmai tapasztalatával és rutinjával szeretnénk segíteni abban, hogy pácienseink mosolyogva távozzanak a vizsgálatokról, és ezt követően rendszeresen visszatérjenek hozzánk.

Voltál már idén mellrákszűrésen? Ha nem, itt az ideje, hogy időpontot kérj a 06 1 392-05-05-ös telefonszámon.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?