Online időpontfoglalás

Mellrákszűrés: emlőultrahang vagy mammográfia?

A nők körében az egyik vezető daganatos megbetegedés az emlőrák, amelyet ha időben felfedeznek, jó eséllyel gyógyítható. A korai felismerésben fontos szerepet játszanak a szűrővizsgálatok.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mellrákszűrés: emlőultrahang	vagy mammográfia?

Dr. Bartus Anikó radiológusunk segítségével  elmondjuk, mit vizsgál az emlőultrahang és a mammográfia,  illetve melyik, mikor ajánlott. 

 

Mit mutat a mammográfia és mit az emlőultrahang?

A mammogram natív röntgenkép a mellről. Az emlő daganatos betegségeinek ábrázolására alkalmas. Kimutatja az emlő jóindulatú és rosszindulatú betegségeit vagy utalhat azok jelenlétére közvetlen jelekkel. Az ultrahangos emlővizsgálat során az emlők állományát és a hónaljárok képleteit monitorozzuk.Rendszerint daganatot, cisztákat, tályogokat keresünk, de a daganatos betegségek nyirokcsomó-áttétei is kimutathatók.


Mikor melyik ajaánlott?

A mammográfia és emlőultrahang kiegészítik egymást, együttes alkalmazásukkal nagyobb biztonsággal tudunk véleményt adni. A mammográfia az emlőrák kimutatásának elsődleges vizsgálómódszere. Mammográfiával a legapróbb eltéréseket is látjuk, az olyan apró meszesedéseket is, amelyek daganat kialakulásának jelei lehetnek, és sem tapintással, sem ultrahang vizsgálattal nem észlelhetők. Az ultrahang vizsgálat 30 éves kor alatt alapvizsgálatként, 30-35 éves kor felett a mammográfia kiegészítőjeként javasolt. Természetesen panasz vagy tapintható csomó esetén a mammográfiát kortól függetlenül el kell végezni. Az ultrahang vizsgálat segít tisztázni a mammográfián látható árnyék jellegét. Ezek lehetnek jóindulatú elváltozások és rosszindulatú daganatok bizonyos típusai is. Amennyiben bizonytalan vagy gyanús elváltozás látszik, lehetőség van ultrahang vezérelt citológiai vagy hisztológiai mintavételre.


Ne feledkezz meg az önvizsgálatról!

Az emlődaganat szűrésnek elengedhetetlen lépése az önvizsgálat is. Az önvizsgálatot rendszeresen végzők között kevesebb előrehaladott rák fordul elő, mint az ezt elhanyagolók esetében. Fontos hangsúlyozni, hogy ez önmagában nem szűrővizsgálat, a mammográfiás vizsgálatot nem helyettesíti.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk