A rák megelőzésének étrendi lehetőségei

Hogyan segíthet az étrended a rák megelőzésében? Bizonyított tény, hogy egyes ételek és szokások növelhetik bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának esélyét.

A rák megelőzésének étrendi lehetőségei

Kókai Zsuzsanna az RMC dietetikusa, olyan ételeket is kiemelt az alábbi blog bejegyzésben, amelyek jótékony, megelőző hatással lehetnek a rákos megbetegsedésekre, ugyanis a tudatos, változatos étrend hozzájárulhat a szervezet védekezőképességének erősítéséhez, így érdemes odafigyelni a megfelelő alapanyagok kiválasztására.

 

Segíthet-e az egészséges életmód a rák megelőzésében?

A daganatos megbetegedések kialakulása sok tényezőtől, köztük az életmódtól, örökletes hajlamtól, környezeti ártalmaktól is függ. Az egészséges életmóddal több rosszindulatú megbetegedés kockázatát is csökkenthetjük. Figyeljünk oda testsúlyunkra, és mind elhízás, mind fogyás esetén kérjünk segítséget. Az egészséges életmód része a rendszeres testmozgás, az alkohol fogyasztás mérséklése, valamint a dohányzásról való leszokás is. Emellett kulcsfontosságú a nemnek, életkornak, kockázati faktoroknak megfelelő rendszeres szűréseken való részvétel.

 

Vannak olyan ételek, amelyeket érdemes elkerülni?

Érdemes legfeljebb heti 3-4 alkalomra visszaszorítani a vörös húsok (sertés, marha) fogyasztását. Ide tartoznak a belőlük készült, tartósított húskészítmények, felvágottak is. Szintén kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, különösen a magas zsír és/vagy cukor tartalmúakat. Így a gyorsételeket, bő olajban sülteket, sós és édes ropogtatnivalókat csak ritkán, alkalmanként fogyasszuk.

 

Mi a helyzet a bő olajban sült ételekkel?

A bő olajban sütésnél több olyan vegyület is keletkezik, amelyek növelik a daganatos betegségek kockázatát. Ilyenek többek között a transzzsírsavak (ezek a szív és érrendszerre is káros hatással vannak), valamint az ún. policiklusos aromás vegyületek (PAH) is. Válasszunk mindig a hőfoknak megfelelő olajat és azt ne hevítsük túl, ne használjuk sokszor.

 

Okozhatnak gondot a keményítő tartalmú élelmiszerek is?

A keményítő tartalmú élelmiszerek, pl. kenyér, gabonafélék vagy a burgonya hevítésénél egy akrilamid nevű vegyület keletkezik. Ez is emelheti a daganatos megbetegedések kockázatát. Nem kell őket kiiktatni étrendünkből, de érdemes néhány szabályt betartani és bizonyos ételeket csak alkalmanként, ritkábban választani. Kerüljük el az ételek túlzott pirítását, grillezését, sütését. A sült krumpli legyen aranysárga, ne sötét. A pirítós ne legyen kormos. Kávéból is választhatunk világosabb pörkölésűt. Választhatunk más elkészítési módokat, pl. párolást, főzést, mert ilyen vegyületek főként sütésnél keletkeznek.

 

Milyen élelmiszerek lehetnek jótékony hatásúak?

Fogyasszunk minél többféle, színes zöldséget és gyümölcsöt. A bennük található ún. antioxidáns anyagok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, segítenek a szabadgyökök szintjének szabályozásában. A zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék emellett rosttartalmuknak köszönhetően is segítik a rendszeres székletürítést és a bél jótékony baktériumainak szaporodását. Az egészséges mikrobiom sokrétűen, többek között az immunrendszerrel való kölcsönhatása révén is hozzájárul a daganatos betegségek megelőzéséhez. A bélflóra egészségére jó hatással lehetnek az ún. probiotikus élelmiszerek, pl. a kefir, joghurt is.

Az omega-3 zsírsavak, valamint az E vitamin szintén gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatásúak. Bevitelüket úgy emelhetjük, hogy rendszeresen fogyasztunk tengeri halakat, olajos magokat (pl. dió, mogyoró, mandula) és hidegen sajtolt olajokat (pl. lenmag, szőlőmag olaj).

 

Segíthetnek-e az étrendkiegészítők a megelőzésben?

Ásványi anyag és vitamin bevitelünk ne haladja meg a napi ajánlott értéket. Ez alól csak szakorvos, dietetikus által javasolt esetben, pl. hiányállapot, kiemelt igénybevétel, egyoldalú táplálkozás esetén tegyünk kivételt. Ugyanakkor bizonyítékokkal rendelkezünk arról, hogy a túlzott bevitellel károkat is okozhatunk szervezetünknek.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk